Vesthimmerlands Kommune - byskilt
Forringelserne skal være synlige, men vi som er af den gamle skole har svært ved at sende en borger ud af døren, hvis de ikke er barberet, men vi skal lære at sige pyt,” understreger Alice.

Medlem: Forringelser skal være synlige

Efter politisk møde i Aars, siger Alice Skals blandt andet at forringelser i psykiatrien skal være synlige, og at hun og andre skal lære at sige pyt!

Vesthimmerland: Social- og sundhedsansatte i dialog med politikere

FOAs social- og sundhedspersonale mødtes for nylig med tre politikere i sundhedsudvalget i Vesthimmerland. Til det møde deltog Alice Skals, der er tillidsrepræsentant, og hun fortæller, at der var en åben debat om de emner der trængte sig på for personalet på social- og sundhedsområdet. Fra sundhedsudvalget deltog følgende politikere: Palle Jensen (A), Therese Andersen (SF) og Pia Pindstrup (K), og debatten havde flere spor.

Hjemmepleje og rengøring
Det emne som fyldte mest, drejede sig om den situation politikerne har sat sig selv i, når det gælder udbud om rengøring til borgere i eget hjem. Dansk Plejeservice bød ind med en meget lav pris, og på grund af loven om offentlig udbud, var politikerne nødsaget til at vælge det udbud, fordi de var de billigste. ”Det var et sagligt og et fagligt møde, men de (politikerne) var bundet op på, at de skulle tage den billigste løsning på grund af loven,” fortæller Alice Skals. Det fremstod klart, at politikerne ikke havde været helt klar over de fulde konsekvenser af deres beslutning. Derfor blev der talt om de mulige konsekvenser beslutningen får. Det er et faktum, at de ansatte i kommunen fremover skal levere rengøring til samme lave pris som Dansk Plejeservice. Politikerne erkender, at de er bundet af den kontrakt med Dansk Plejeservice. Efterfølgende er FOA bekendt med, at politikerne har kaldt Dansk Plejeservice til møde. 

Psykiatrien - ansatte betaler prisen?
Alice arbejder selv i psykiatrien i Løgstørtilbuddene, som er seks bofællesskaber med multihandicappede beboere. ”Jeg blander mig i debatten, fordi vi er bange for hvad der sker i fremtiden, og for hvad beslutningerne i det nye budget kommer til at betyde for os.” Det sjette hus er for nylig blevet bygget med den hensigt at hjemtage opgaven til Vesthimmerland. Desværre er der fortsat fire tomme pladser i huset, og det er endnu ikke lykkedes Vesthimmerland Kommune at besætte de sidste pladser. Det betyder et stort tab for Løgstørtilbuddene, og har haft den konsekvens, at de måtte opsige en medarbejder. Derudover er én blevet tvangsflyttet til et nyt arbejde, fortæller Alice. Politikerne kunne ikke løse det problem, der nu er med normeringen, men de havde forståelse for deres situation og måtte erkende, at det var de ansatte, som kom til at betale prisen for en politisk fejldisponering.

Vi skal lære at sige pyt
Alice fortæller, at de nu må løbe noget stærkere mellem husene, men spørgsmålet er, hvor længe de kan blive ved med at presse citronen? ”Vi skal minde os selv på, at vi ikke skal løbe dobbelt så stærkt, for så er der jo ingen som opdager, at der er kommet serviceforringelser i psykiatrien. Forringelserne skal være synlige, men vi som er af den gamle skole har svært ved at sende en borger ud af døren, hvis de ikke er barberet, men vi skal lære at sige pyt,” understreger Alice.

Alice fik et svar på mødet og både hun og politikerne beklager, at der ikke var flere beboere, som havde søgt til Løgstør. ”Min vurdering er, at det var et godt møde og de var lydhøre for, hvad vi havde at sige. De talte ikke udenom, og Palle Jensen sagde, at vi ikke skulle regne med den helt store revolution”, og det tolker Alice positivt.

Velfærdsteknologi og spare idéer
Der blev talt om de nye velfærdsteknologiske løsninger, og fællestillidsrepræsentant Martha Nielsen problematiserede de besparelser man forventer, når én medarbejder skal betjene lifte og badestole i stedet for to.

Der blev også talt om byggeriet af et nyt friplejehjem i Vesthimmerland, når man i forvejen har tomme pladser i kommunen. Får man ikke besat de pladser, kan det komme på tale, at et af de kommunale plejehjem skal lukke.