Jan Jensen - sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Aalborg.

Opgør med stive faggrænser på vej?

Stor ros til Thomas Hav, Lene Linnemann og Ulla Astman i Regionsrådet, der har fået øjnene op for social- og sundhedsassistenterne. En faggruppe, der de seneste to år har mistet ti procent af de ansatte på sygehusene.

Godt at læse, at der er andre som ser opgaveglidning til social- og sundhedsassistenterne som en god løsning på nogle af de udfordringer der er på sygehusene (Nordjyske 080914). I dag foregår der opgaveglidning fra læger til sygeplejersker, men når det gælder social- og sundhedsassistenterne, ser det straks mere problematisk ud.

Stive faggrænser
I en tid med store besparelser på budgetterne, er det af afgørende betydning, at ressourcerne bruges optimalt. Det kan desværre ikke siges at være tilfældet i dag. I social- og sundhedsassistenternes fagforening FOA, ser og hører vi ofte, at den traditionelle tænkning og de stive faggrænser sætter en stopper for medarbejdernes innovative og kreative potentiale. Måske er der håb forude, så medarbejdere kan få lov til det som deres kompetencer rækker til? Sektorformand Jan Jensen siger: -Vi ser frem til et opgør med de stive faggrænser og glæder os sig til, at de tre regionspolitikere gør tanke til handling. Stor ros til initiativet, der ifølge artiklen også kommer til at dreje sig om opkvalificering af social- og sundhedsassistenterne, så de er klædt på til at overtage opgaver fra andre faggrupper.

Fordel opgaver efter kompetencer
Ifølge Jan Jensen skal man se på opgaveglidning fordomsfrit for at sikre, at medarbejdernes kompetencer og ressourcer bliver brugt i hverdagen til gavn for borgerne. I FOA ser vi frem til, at faggrænserne mellem de forskellige faggrupper opblødes. Vi skal ikke hænge os i formelle titler, men se på de enkelte medarbejderes kompetenceprofil og derefter fordele arbejdsopgaverne.  

Øg arbejdsglæden og samarbejdet
FOAs medlemmer er klar til at løfte opgaven. Og det vil give mere smidige og velfungerende patientforløb, hvor patienter ikke skal ligge og vente på, at en sygeplejerske eller læge har tid til at komme og udføre en opgave, som en social- og sundhedsassistent lige så godt kunne klare. Desuden vil det også øge arbejdsglæden og samarbejdet mellem faggrupperne.

Inddrag medarbejderne
FOAs opfordring er, at medarbejderne inddrages aktivt, for at få opgaveglidning til at fungere, da de udgør en vidensbank. Det er vigtigt, at vi kigger på den enkelte medarbejders kompetencer og interesser. Derfor skal vi også have større fokus på efteruddannelse, for i et videnssamfund er der brug for medarbejdere, der kan varetage mange forskellige typer af opgaver. Det skaber større fleksibilitet og bedre kvalitet i udførelsen af opgaven og dermed større tilfredshed for både medarbejdere og borgere.