Jason Jones - Maria Hyytiainen og Veikko Valli.
Social- og sundhedsassistent, Jason Jones - og Maria Hyytiainen og Veikko Valli.

Finske elever oplevede ældrepleje på dansk

Det at tage en del af sin uddannelse i udlandet er blevet mere og mere populært. Det betyder, at danske arbejdspladser også får mulighed for at få udenlandske elever i praktik. Senest har de to finske elever Veikko Valli og Maria Hyytiäinen været i praktik på plejehjemmet Thomasminde i Aalborg.

 

Veikko Valli og Maria Hyytiainen 

Veikko Valli og Maria Hyytiainen foran storskærmen i forhallen på Thomasminde.

Jason Myles Jones, som er social- og sundhedsassistent fortæller, at de to elever har taget del i et utal af plejeopgaver på stedet. De har assisteret med personlig hygiejne, lavet rengøringsopgaver og blandt andet haft fokus på palliation og fordøjelse. I første omgang skulle de blot observere, men heldigvis gav leder Bo Staal dem lov til at deltage i plejen, fortæller Jason.  

Derudover har de sendt rapporter hjem til koordinatoren i Finland. Her har de blandt andet fortalt om de nye rutiner og udfordringer, som de har mødt i Danmark. De var så heldige at få en hel dag på SOSU Nord, hvor de blev vist rundt i den nye bygning og desuden fik de lov til at deltage i undervisningen.


Jason har været vejleder for de udenlandske elever, og ved nøjagtig hvad det vil sige, da han selv har været i praktik i udlandet. Maria siger, at udvekslingen har været det hele værd, og hun fortæller, at alt har været meget velorganiseret. Udvekslingen har givet hende et nyt syn på livet og på hende selv som person. Det eneste minus er, at hun har savnet familien og børnene hjemme i Finland.

 

Ligheder og forskelle

I en stille krog på plejehjemmet fortæller Veikko, at dette er hans femte praktik. Maria siger, at hun hjemme i Finland har arbejdet på et tilsvarende sted blot med flere borgere og ansatte. Hun fortæller, at de dagligt hjælper mellem 8 og 10 ældre borgere – eksempelvis assisterer de borgerne til måltiderne. I sammenligning med Finland vurderer hun, at de danske borgere er lidt yngre og med et bedre helbred før de kommer på plejehjem.

 

Sværere af få en plejehjemsplads i Finland

Finske borgere skal have fire besøg af visitator før de kan flyttes på plejehjem. Kan man selv betale for en plads på et plejehjem, så kan man blive indskrevet med det samme! Den enkelte borger skal betale for deres lejlighed, alle papirvarer og bleer, og ønsker de også rengøring eller tøjvask koster det ekstra. Det som er markant anderledes i Danmark er, at de ældre kun får ét varmt måltid mad, i Finland får de ældre tre varme retter om dagen. Hun bemærker, at der er flere og bedre hjælpemidler på Thomasminde, end der hvor hun har arbejdet i Finland - eksempelvis er der trygmadrasser som afhjælper trygsår. Noget som Maria også har bemærket er, at ledelsen på Thomasminde er meget synlig – det er hun ikke vant til i Finland.

 

I Finland betaler man typisk 20-33 procent i indkomstskat, og Marias oplevelse er, at der uafbrudt bliver sparet i den finske plejesektor. Hun ville ønske, at de i Finland fokuserede mere på forebyggelse - noget hun har bemærket, at der er stor bevågenhed omkring i Danmark.

 

Uddannelse med fokus på pleje og omsorg

Maria er som Veikko godt på vej med uddannelsen. Hun fortæller, at man i Finland kan vælge forskellige områder – selv har hun valgt linjen pleje og omsorg af ældre. Maria specialiserer sig på den måde i pleje og omsorg. Marias mål er, at læse til sygeplejerske og fortsætter hun det nuværende forløb hjemme i Finland, er hun færdig om to år.

 

Fokus skal ikke kun være arbejde

Udover det faglige har Jason også opfordret Veikko og Maria til at deltage i sociale aktiviteter, som ikke har noget med arbejde at gøre. De har været på kunstmuseet Aros i Århus, set musicals og været til riverdans. Undervejs har de begge lånt en cykel af SOSU Nord og Maria bemærker, at de danske cykelstier er rigtig gode til forskel fra Finland.

 

Sproget har dog været en udfordring for Veikko og Maria. Det skrevne sprog ligner meget det svenske sprog, som de kender, men når det kommer til udtalen, så lyder dansk, som om I har en kartoffel i munden, siger Maria med et stort smil. For det meste er det gået meget godt, men de er også blevet positivt overrasket, da flere af de ældre taler engelsk.

 

Både SOSU Nord og Plejehjemmet Thomasminde har i hele forløbet været meget imødekommende og hjælpsomme. De to elever var meget glade for den måde de er blevet behandlet på. Begge fortæller de, at det har været en god oplevelse at møde en anderledes kultur. Takket være god hjælp fra venlige kolleger fik de også lært at tage bussen, fortæller Veikko og Maria med et smil.