Jytte Christensen
Jeg synes hele tiden man skal arbejde på at forbedre vilkårene for både de ansatte og ikke mindst for de børn der passes, så de får den bedste start på livet, siger Jytte Christensen.

FOA: Hvorfor kritik af kommunal dagpleje?

Bemærkning til de to læserbreve fra private børnepassere i Nordjyske 10.09.15

Jeg hørte også rådmand Mai-Britt Iversen i P4, hvor hun fint fik svaret på den kritik hun fik, fordi man som kommune stiller krav og fastsætter retningslinjer for, hvad der skal til for at blive godkendt som privat børnepasser. Jeg forstår til gengæld ikke, hvad problemet er i, at der stilles krav. Og jeg forstår, da slet ikke, hvorfor den kommunale dagpleje skal kritiseres, fordi man som privat børnepasser ikke kan få de samme rettigheder.

De private børnepassere glemmer vist, at de kommunale dagplejere er i et ansættelsesforhold og dermed har en overenskomst der sikrer ordentlige løn, pension og ansættelsesvilkår. Rettigheder som fagforeningen har kæmpet for i årevis. Ferieaftalen siger, at man som kommunal dagplejer har ret til 5 ugers ferie samt den 6. ferieuge med fuld løn. Derudover har de 6 arbejdstidsnedsættelsesdage om året (AN-dage). Dem har de fået som kompensation, da det øvrige arbejdsmarked fik 37-timers arbejdsuge. Der omtales også aftenmøder i læserbrevet, og ja, kommunale dagplejere er forpligtet til at deltage i 4 aftenmøder om året og det får de afspadsering for - rettigheder FOA har forhandlet hjem via overenskomsten.

Man kan ikke bare kopiere de kommunale dagplejeres goder til private børnepassere som er selvstændigt erhvervsdrivende. Børnepassere er ikke omfattet af en overenskomst med de rettigheder og pligter den giver.

Det er vel op til den enkelte private børnepasser, hvor meget ferie man ønsker ligesom man også bestemmer, hvor mange timer man holder åbent om ugen og hvornår. Det er der mig bekendt ingen der blander sig i. Men det er klart, at vil man have kunder i butikken skal man nok være temmelig fleksibel. Et bemærkelsesværdigt aspekt er, at forældrene modtager tilskud, når der er lukkedage hos den private børnepasser – lige lovlig flot måske.

I den kommunale dagpleje må der gerne stilles krav både fra forældre, dagplejepædagoger og forvaltning. Og ja - vilkårene er meget forskellige om man er ansat som kommunal dagplejer eller man har etableret sig som privat børnepasser.

 

Lagt på den 16.09.2015