Jytte Christensen - sektorformand for pædagogisk sektor.
Jytte Christensen - sektorformand for pædagogisk sektor.

Forandringer udfordrede medlemmerne

Skriftlig beretning for pædagogisk sektor 2014.

Det har været et travlt år med en masse spændende udfordringer på stort set hele det pædagogiske område.

Skolereform
Siden sidste generalforsamling har der været arbejdet med at få folkeskolereformen implementeret. Sektoren har sammen med de tillidsvalgte – haft et kæmpe ¬arbejde med deltagelse i og afholdelse af møder, udarbejdet høringssvar og forslag til kompetenceudvikling og andre skrivelser samt politiske henvendelser for at få synliggjort, at de pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere har en berettigelse i både skoledelen og DUS/SFO.

Synliggør kompetence og erfaring
Det er jo sådan, at reformen har lagt op til, at pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter kan varetage opgaver i folkeskolen – både i form af assisterende funktioner i undervisningen og i den understøttende undervisning. Det har derfor været vigtigt at få synliggjort de kompetencer og erfaringer, hver enkelt pædagogmedhjælper og pædagogiske assistent har kunnet sparke ind med. Dels for at synliggøre det kæmpe arbejde de går og laver hver dag i enten skolen eller i SFO/DUS og for at sikre at der også i det fremadrettede bliver bedre mulighed for fuldtidsstillinger.
Vi har søgt at synliggøre værdien af, at det ikke kun er lærere og pædagoger der kan arbejde med i skolen, men at pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter også har kompetencer til det.

Kun få afskedigelser
Der var en del bekymring hen over foråret – om der nu var plads til alle – også i den fremtidige struktur, eller om det ville afstedkomme en masse afskedigelser af vores faggruppe.
Heldigvis viste det sig at det var meget få, der ikke blev fundet en plads til i den nye struktur, da det store puslespil ude på den enkelte skole var lagt. Så selv om det var meget tæt på sommerferien de sidste brikker faldt på plads kunne de fleste gå på sommerferie med ro i maven.

Forandring har skabt frustration
Sektoren har ligeledes arbejdet på at fastholde længst mulige åbningstider og ordentlig pædagogisk kvalitet i fritidsordningerne, så det fortsat ville være attraktivt for børnene at komme der. Der er dog ingen tvivl om, at dette arbejde langt fra er færdigt ligesom der også skal arbejdes på at få prisen sat ned så den passer til åbningstiden.

Der er jo dog fortsat en masse, der skal arbejdes videre med ude på den enkelte skole, hvor der stadig er store frustrationer hos medarbejderne omkring alt det nye. Der er også frustrationer ude i den enkelte DUS og SFO, fordi tiden, hvor man skal lave aktiviteter med børnene, er noget mindre end den har været tidligere og samtidig har det vist sig, at børnene har brug for nogle andre ting, da den lange skoledag har gjort, at de er mere trætte og har brug for nogle andre aktiviteter end dem, de havde tidligere.

Dagplejen
Dagplejen har de seneste år været sat under voldsomt pres. Det skyldes især et stort fald i antallet af børnefødsler, men også stadigvæk myten om, at dagplejen er steget voldsom i pris. Det sidste er dog ikke tilfældet. Der har været lavet en undersøgelse, som viser, at prisen for en dag¬plejeplads ikke er steget mere end prisen for en vugge¬stueplads på sammenlignelige vilkår, så den myte må hermed være slået i jorden.
Nedgang i børnetallet betyder rigtig mange afskedigelser af både dagplejere og dagplejepædagoger.
En af årsagerne til at dagplejen er blevet valgt fra er, at forældre og måske også politikere, ikke har en klar forestilling af, hvad dagplejen er for et pas¬ningstilbud og hvad den kan til¬byde børnene.

Dagplejen under lup fra eksternt bureau
I Aalborg Kommune har man derfor sat dagplejen under lup. Man har sat et konsulentfirma på til at køre et projekt, der hedder ”Is it a bird?” Konsulenterne skal såle-des interviewe både ansatte dagplejere og dagplejepædagoger og ledere, ansatte i pladsanvisningen, mødregrupper, forældrene og andre sammenlignelige pasningsord¬ninger og andre interessenter, for at finde ud af, hvilke kriterier forældrene vælger deres pasningstilbud ud fra, når deres barn ikke længere kan være hjemme hos mor og far efter endt barsel.

Fremtidssikret dagpleje i Rebild?
I Rebild Kommune er dagplejen igen sat under lup, fordi den igennem flere år har været økonomisk udfordret som følge af et støt faldende børnetal. Der skal således udarbejdes en handleplan med forslag til løsninger på dagplejens udfordringer, så pasningstilbuddet fremadrettet sikres en bæredygtig økonomi og høj faglig kvalitet. Der er nu nedsat forskellige grupperinger, der skal kigge på den fremtidige struktur og organisering af Rebild Kommunes dagpleje.

Dagtilbudsområdet
I Jammerbugt og Vesthimmerland er man i gang med at udarbejde en ny struktur på både daginstitutionsområdet og dagplejeområdet.

Sektoren vil med stor interesse holde nøje øje med alle fire kommuner og der er da ingen tvivl om, at det vil give kæmpe udfordringer.

Finanslovsaftalen
I den nye finanslovsaftale blev der indgået en aftale om, at der afsættes 250 millioner kroner årligt de næste fire år til et løft af dagtilbudsområdet. Midlerne vil i 2015 og 2016 blive udmøntet gennem en ansøgningspulje. Den enkelte kommunes andel af midlerne er forhåndsreserveret på baggrund af antallet af 0-5 årige i den enkelte kommune og kommunerne skal i deres ansøgning forpligte sig til at anvende midlerne til pædagogisk personale på dagtilbudsområdet. Det fremgår klart af aftalen, at midlerne både kan anvendes på daginstitutionsområdet og på dagplejeområdet. Det vil, som vi har fået det oplyst, være en betingelse, at de midler der søges om, kommer oven i det vedtagne budget for 2015 i den enkelte kommune.

Sektoren har i FOA Aalborgs fire kommuner sendt en skrivelse til Børn- og Ungeudvalgene. Her indgår vores forslag til, hvad de skulle bruge de ekstra midler til.

Forslagene varierer lidt fra kommune til kommune. På dagplejeområdet arbejder vi på bedre normeringer for dagplejepædagogerne og så kan der også anvendes midler til at ansætte nogle gæstedagplejere eller gæsteplejepladser. På daginstitutionsområdet er der sat fokus på at få ansat nogle pædagogiske assistenter. Vi har også anbefalet at der ansættes flere pædagogmedhjælpere i daginstitutionerne.

OK 2015
Overenskomst forhandlingerne er i skrivende stund godt i gang. Parterne har udvekslet forslag til hinanden. For øjeblikket bliver der drøftet muligheden af at sammenskrive overenskomster for de ufaglærte grupper mod at de tilbydes uddannelse men det er stadig kun på tegnebrættet og det er langt fra sikkert det overhovedet har nogen gang på jorden.

Håber denne appetitvækker giver jer lyst til at komme til sektorens generalforsamling den 11. marts 2015 i Vejgaardhallen.

Vel mødt.