Borgmester Knud Kristensen til debatmøde på Kimbrerkroen.
”Tilbage i 2010 var kommunen sat under administration, men i dag er der en kassebeholdning som gør, at vi selv kan agere," sagde borgmester Knud Kristensen til debatmøde i Aars.

Borgmester og forbundsformand i venskabelig debat

Inden jul mødtes borgmester Knud Kristensen og FOAs formand Dennis Kristensen til politisk debat på Kimbrerkroen i Aars.

Mødet blev holdt i en god og venskabelig tone, og man skulle tro de havde mødt hinanden før, for de var dus helt fra mødets start. Knap 50 medlemmer og enkelte lokalpolitikere var mødt op for at høre, hvad de to gange Kristensen havde på hjertet.

 

 

Dennis Kristensen i hopla til debatbøde i Aars.

Dennis Kristensen i hopla til debatmøde på Kimbrerkroen i Aars.  

Store besparelser i kommunerne

Dennis Kristensen lagde ud og gjorde rede for kommunernes pressede situation og sagde, at grænsen er nået, og at vi ikke kan tåle at der spares mere i kommunerne. Netop sidste sommer fik kommunerne endnu en kæmpe udfordring - nemlig at de fra 2016 til 2019 skal effektivisere én procent om året svarende til omkring 2,4 milliarder kroner næste år. Dennis pointerede, at det er rigtig mange penge som skal findes. Halvdelen går til skattelettelser og den anden del går til emner som regeringen prioriterer. Det får konsekvenser for små kommuner som Vesthimmerland, og vil helt sikkert betyde færre ansatte. Ifølge statistikken ser det værst ud for dagplejerne og samtidig stiger antallet af ansatte akademikere, fortalte FOA-formanden. 

 

Vesthimmerlands Kommune har landets laveste indkomster

 

Knud Kristensen til debatmøde på Kimbrerkroen. 

Knud Kristensen gjorde rede for kommunens udfordringer

Økonomiske udfordringer - men Danmarks bedste ansatte!

Borgmester Knud Kristensen fortalte, at det ganske rigtigt har set ringe ud med økonomien. ”Tilbage i 2010 var kommunen sat under administration, men i dag er der en kassebeholdning som gør, at vi selv kan agere, sagde borgmesteren. Han fortalte kort om de asylansøgere de har modtaget, og at de endnu ikke har kostet kommunen noget. Bloktilskud og tilskud til vanskeligt stillede kommuner blev nævnt, og her får kommunen 13 mio. kroner mod tidligere 18 mio. kroner. De seneste fire år har vi talt med indenrigsministeren og nu bliver vi sammenlignet med de øvrige kommuner, så helt skidt ser det ikke ud. Selvom det har været op ad bakke, så kan vi bryste os af, at vi har Danmarks dygtigste medarbejdere som skal servicere de borgere som har et behov, understregede Knud. 

 

Vesthimmerland skal spare 109 mio. på driften

Borgmesteren præciserede, at Vesthimmerlands Kommune skal betale 48 mio. kr. i omprioriteringsbidrag – en umanerlig stor udfordring for alle kommuner som nu skal finde de ekstra penge. I Vesthimmerlands Kommune betyder det, at der skal spares 109 mio. kroner skal på driften. Til gengæld er der afsat fem mio. kr. ekstra til børneområdet, meddelte Knud som svar på den indirekte kritik der var kommet af børneområdet. I øvrigt forsvarede han, at det er vigtigt med tidsvarende faciliteter til børn og ansatte. Fællestillidsrepræsentant, Susanne Andersen er uenig i prioriteringen og opfordrer borgmesteren til at kigge mere på drift og knapt så meget på anlæg og omfartsveje. Knud pointerede, at anlægsområdet snarere skal øges, da det er alfa omega at der er styr på anlæg.

 

Debatmøde på Kimbrerkroen.

Mange var mødt op til politisk debat på Kimbrerkroen.

 

Opkvalificering af de ansatte

Susanne Andersen råder undervejs ledelserne til at uddanne de pædagogmedhjælpere som måtte blive til overs, når der skal lukkes skoler. Til det svarede borgmesteren: ”Det er altid en god investering at tænke på de ansatte,” uden at han kom med konkrete løfter. En social- og sundhedshjælper fortalte at social- og sundhedshjælpernes kompetencer er forringet, da hun ikke må udføre de opgaver, som hun måtte for 20 år siden. Det betyder, at kompetencerne er blevet begrænset for flere af de ansatte. Opfordringen fra de ansatte var, at der er brug for opkvalificering, så de kan få papir på deres kompetencer - eksempelvis medicingivning. Til det svarede Knud, at social- og sundhedsassistenter ikke kan overtage sygeplejerskernes arbejde, men at det drejer sig om at personalet er opkvalificeret til at løse opgaverne.

 

Dennis Kristensen, Knud Kristensen og Kristian-Gaardsøe 

Knud Kristensen fik en lille hilsen fra FOA Aalborgs formand Kristian Gaardsøe som tak for indsatsen.