Torben Sejrup - næstformand i social- og sundhedssektoren i FOA Aalborg.
Torben Sejrup - næstformand i social- og sundhedssektoren i FOA Aalborg.

Demens: Sundhedspersonale ønsker brugbare retningslinjer og værktøjer

Øget normering vil også have en positiv betydning for borgerens livskvalitet, siger næstformand i social- og sundhedssektoren, Torben Sejrup.

Læs også om demens: 
Beboer, Gerda Nielsen venter på handling
Demenssikring: Nyt system kan redde liv på langt sigt


Sundhedspersonalet er udfordret af borgernes demens
Omkring 400.000 danskere lever med en dement i familien, og i ældreplejen arbejder 95 procent af de ansatte med demente. Det er en kendsgerning, at demens er blevet en folkesygdom, hvor op mod 90.000 danskere lever med demens. Eksperter forventer, at antallet af demente allerede i 2040 vil stige til 165.000 demente. Hvis det holder stik, vil der i fremtiden blive stillet store krav til ikke bare familier, som er berørt af demens, men også medarbejderne, der skal være klædt på til at tackle det store antal syge borgere. Sygdommen rammer ikke kun ældre borgere, desværre er der mange yngre med demens – helt ned til trediveårsalderen.

Faglige dilemmaer på demens-området
På det seneste har fokus alene været på tilfælde, hvor demente ældre har forladt et plejehjem og på ulykkelig vis er omkommet. Men der er mange andre områder inden for demensområdet, hvor de sundhedsansatte har brug for brugbare retningslinjer, bedre lovgivning eller velfærdsteknologiske løsninger som hjælper dem, de demente og deres pårørende. Det gælder i dagligdagen, hvor de mange gange står i et dilemma og er nødsaget til at bruge magt. Det kan være, at en borger har brug for hjertemedicin, men modsætter sig det. I det og flere andre tilfælde har de ansatte brug for at vide, hvad de skal gøre, så de på lovlig vis kan give den livsvigtige hjertemedicin til en dement borger. En social- og sundhedsassistent er jo ikke interesseret i at miste autorisationen. På den måde står mange ansatte i faglige dilemmaer, som de har brug for at vide, hvordan de håndterer.

Tilpas lovgivningen til virkeligheden
FOA hører af og til fra medlemmer, som føler sig tvunget til at bryde loven. I FOA har vi brug for handling, så vi minimerer de gråzoner, hvor ansatte skal vælge, om de vil bryde loven eller undlade at gøre noget. I yderste konsekvens kan eksemplet med hjertemedicinen få fatale konsekvenser. Som det er i dag, så forhindrer loven personalet på plejehjemmene i at behandle mennesker i nød. Sker det at de gemmer pillen med hjertemedicin under noget yoghurt, så begår de ifølge lovens strenge fortolkning noget ulovlig. De ansatte gør det, fordi det ville være umenneskeligt at lade være med at medicinere.
FOAs opfordring er, at politikerne sammen med Det Etiske Råd og kvalificeret fagpersonale sætter sig ned og udarbejder retningslinjer som gør, at de ansatte der arbejder med demente borgere ved, hvordan de skal handle i den enkelte situation. Lovgivningen og retningslinjerne skal gøre, at de ansatte ikke tvinges ud i et dilemma, hvor de enten gør noget ulovligt eller sætter den faglige autorisation på spil.

Kompetenceudvikling
Alle sundhedsansatte i ældreplejen, har brug for viden om demens, da de skal kunne håndtere borgerne, hvor end de er. I de kommuner, som FOA Aalborg dækker, er der allerede i dag forskellige tilbud til ansatte – i Aalborg Kommune kan man f.eks. komme på neuropædagogisk kursus, som er et praksisnært forløb for sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, plejere samt pædagoger. Lisbeth Thyrrestrup fra Aalborg Kommune fortæller, at uddannelsestilbuddene indgår som en del af den enkeltes uddannelsesplan. Hovedreglen er, at kurser om demens er for de ansatte som arbejder med demente borgere. Derudover findes der et demensfagligt sparringsforløb for ledere, som skal lede de medarbejdere, der har med de demente borgere at gøre. Alle uddannelsesforløb om demens har været eftertragtede på det seneste.

Brugbare retningslinjer
Med den udfordring som samfundet står overfor på demensområdet, er det på høje tid, at alle der arbejder i ældreplejen, får klare retningslinjer og desuden bliver opdateret, når det gælder arbejdet med demente borgere. Mange blandt FOAs sundhedspersonale ønsker at få brugbare retningslinjer og værktøjer, som de kan bruge i det daglige arbejde. I FOA Aalborg opfordrer vi alle ansvarlige instanser til at komme på banen, så de får udarbejdet lovgivning og heraf følgende strategier på området. Det drejer sig jo ikke kun om velfærdsteknologi. Teknologi kan aldrig erstatte de menneskelige ressourcer.

Bedre normering – TAK
Pointen er kort og godt, at veluddannet personale er alfa omega for trivslen og for de dementes velbefindende. Som det ser ud i dag, så er der alt for få til at klare udfordringen med de mange demente. ”I FOA er vi overbeviste om, at lav normering øger risikoen for, at de demente forlader boligen. Er normeringen rimelig, så har de ansatte mulighed for at følge med og være i kontakt med borgerne, så vil færre forsvinde og i sidste ende miste livet,” siger Torben Sejrup som er næstformand i social- og sundhedssektoren i FOA Aalborg. Øget normering vil også have en positiv betydning for borgerens livskvalitet – også på demensområdet. Det vil også forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte, så de oplever, at de kan levere pleje og omsorg af høj kvalitet.