Kvinde med kikkert.
Den seneste måned har de to ledige fleksjobbere blot fundet to opslåede fleksjob-stillinger den seneste måned - et job i København og et på Bornholm!
Foto: Colourbox

Ingen job at søge for opsagte fleksjobbere

Fleksjobbernes største ønske er, at politikerne åbner øjnene for deres udfordringer og øger fleksibiliteten for fleksjobberne, så også de kan blive uddannet.

Ingen job at søge for opsagte fleksjobbere

Frustrationen er meget stor blandt fire erfarne FOA-medlemmer, som alle er i fleksjob på Aalborg Sygehus. I alt er fire fleksjobbere for nylig blevet opsagt på Aalborg Sygehus, og to af dem er uuddannet lægesekretær Bettina Lauritsen og servicemedarbejder Kirsten Andersen. De ønsker, at deres historie skal frem i lyset, så både politikere og befolkning kan blive klogere på vilkårene for fleksjobbere. 

 

 

Opsiger med den ene hånd og ansætter med den anden

Bettina har nok at se til på jobbet, og hun vurderer at det er usandsynlig, at hendes opgaver forsvinder blot ved at flytte dem til ledelsessekretariatet. Bettina undrer sig over opsigelsens ordlyd som blandt andet skyldes bortfald af opgaver. Faktisk har hun den seneste tid lavet statistik over antallet af opgaver hun løser, og de er øget! Men selvfølgelig skyldes opsigelsen også regionens budgetter som fordrer personalereduktioner! Personalekonsulent i Region Nordjylland, Stella Byskov udtaler til FOA Aalborg, at lederne har fået til opgave at opsige, hvor det gør mindst ondt på kerneopgaven. Hun erkender, at der stadig må være nogle opgaver som skal løses efter fleksjobbernes fratrædelse, og at de nødvendigvis må fordeles mellem de øvrige ansatte.

 

Bettina og Kirsten undrer sig også over fyringerne, da en fleksjobber ikke er en udgiftstung medarbejder for arbejdsgiver. Har de eksempelvis fået tilkendt et fleksjob på 16 eller 22½ time, så skal arbejdsgiver kun betale for de timer. Det betyder, at en fleksjobber typisk koster arbejdsgiver 5-6000 kroner om måneden, og så kan det undre, at de har opsagt fire! ”Det er beklageligt, at Region Nordjylland har opsagt fleksjobberne, som i forvejen hårdt ramt af sygdom. Udgiften til fleksjobbere er peanuts i det store regnskab og står slet ikke mål med den besparelse som regionen opnår,” udtaler FOA Aalborgs Kim Jacobsen.

 

To kolleger til Bettina og Kirsten støtter deres opsagte kolleger og de fortæller, at de finder det påfaldende, at der opsiges fire fleksjobbere samtidig med at Regionen har ansat tre nye siden sidste sommer! Det er ikke betænksomt, når der stort set aldrig bliver opslået stillinger for folk i fleksjob. De fortæller, at de blot har fundet to opslåede stillinger den seneste måned - en i København og en på Bornholm! I FOA Aalborg har vi sendt en mail ud til cirka 300 tillidsvalgte for at høre, om der var brug for en fleksjobber på FOA-arbejdspladser. Ingen har givet et positivt svar, så det ser ikke opløftende ud, erkender Kim Jacobsen.

 

FOA Aalborg har henvendt sig til Region Nordjylland for at få en opgørelse af ansatte, opsagte og nyansatte fleksjobbere, men desværre har regionen endnu ikke fundet tallene.

 

Mere rummelighed ønskes trods fleksibilitet i Regionen

I personalepolitikken hos Region Nordjylland har man en såkaldt livsfasepolitik. Den skal være med til at sikre en rummelig arbejdsplads og sætte fokus på mulighederne for at støtte den enkelte medarbejder i alle livets faser. På skrift ser det fint ud med rummelighed, men i virkeligheden er der ikke plads til Bettina, Kirsten og to andre fleksjobbere som er blevet opsagt.

Fleksjobberne har efterspurgt fleksibilitet hos Regionen og vil gerne byde ind med deres kunnen på andre arbejdspladser, hvor de kan vise, hvad de kan holde til. Det har personalekonsulent Stella Byskov givet grønt lys for, og hun opfordrer fleksjobberne til at byde ind med de kompetencer de har.

 

Diskrimination eller uvidenhed?

Af og til føler fleksjobberne, at de stemples som mennesker der kan arbejde på frihjul og tage sig en pause på jobbet når det passer dem. De erkender, at det måske skyldes uvidenhed om fleksjob, der kun bliver tilkendt, når arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat. Ingen af de fire FOA-medlemmer kan arbejde på fuld tid, og ofte må de bruge rigtig mange penge på dyr smertestillende medicin for at holde til at gå på arbejde. De gør det klart, at de ikke har taget et fleksjob for sjov skyld. I FOA Aalborg kan vi kun opfordre lederen på den enkelte afdeling til en åben dialog om vilkårene for fleksjobbere. På den måde kender alle vilkårene, og det minimerer misforståelser. Et fleksjob er jo en stilling på særlige vilkår og den bevilges kun, hvis alle muligheder for ansættelse på ordinære vilkår har været afprøvet. En af fleksjobberne fortæller, at det varede ti år for hende at få tilkendt et fleksjob. Desværre må hun indrømme, at der ikke altid er forståelse for, at vi ikke kan holde til mere end det vi gør. Måske skyldes den manglende forståelse, at mange ikke kender til baggrunden – at de netop har så mange fysiske skavanker som gør, at de på ingen måde kan arbejde på ordinære vilkår.

 

Fleksjobbere: Uddannelse på særlige vilkår – tak!

Bettina Lauritsen ønsker at uddanne sig til lægesekretær, og hun er også blevet opfordret til det, men af helbredsmæssige grunde passer hun og de øvrige fleksjobbere, slet ikke ind i uddannelsessystemet. Bettina er visiteret til et fleksjob på 22½ time, da hun af helbredsmæssige årsager ikke kan holde til mere. Det betyder, at hun på ingen måde kan tage en uddannelse med en ugentlig mødetid på 37 timer.
De er alle frustrerede over at opdage, at de ikke passer ind i systemet. Deres største ønske er, at politikerne åbner øjnene for deres udfordringer og øger fleksibiliteten for fleksjobberne, så også de kan blive uddannet. Bliver de uddannet eller opkvalificeret kan de måske påtage sig andre type jobs. Desværre er der ingen fleksibilitet at spore, så med mindre de vil risikere liv og helbred, er det umuligt for dem at tage uddannelse, da de ikke kan holde til at sidde på en skolebænk i 37 timer.