Mand med kniv bag ryggen
Der er efterhånden skabt en arbejdspladskultur, hvor medarbejderne må acceptere, at volden er hverdag. Det er galimatias! Ingen skal finde sig i vold eller trusler om vold.

FOA: Ingen skal sætte livet på spil, når de går på arbejde!

Læserbrev sendt til nordjyske den 3. august 2016.

I kølvandet på en række voldsepisoder i psykiatrien og på bosteder i Nordjylland, bekymrer det FOA Aalborg, at vi stadig ser arbejdspladser, hvor ledelsen tilsyneladende ikke ser det som deres vigtigste opgave at sikre trygheden blandt medarbejderne.

Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiveren har det overordnede ansvar for at skabe forhold, hvor alle kan være sikre på, at de kommer ’hele’ hjem fra arbejde.

Desværre ser vi arbejdspladser, hvor beboere bliver så ustabile og utilregnelige, at ingen kan eller tør håndtere dem. Var det sket på en byggearbejdsplads, hvor stilladset ikke var forsvarligt, var byggepladsen straks blevet lukket, indtil forholdene var bragt i orden - måske en tanke værd?

Ifølge en trivselsrapport blandt ansatte i Region Nordjylland fremgår det, at hver tredje ansat i nordjysk psykiatri inden for det seneste år har været udsat for trusler. Dertil kommer at hele 17 procent har været udsat for vold, og de tal kan FOA Aalborg ikke sidde overhørig. Vi kan på ingen måde leve med det store antal trusler og overfald på ansatte.

Set fra FOAs stol har de ansatte i psykiatrien over tid vænnet sig til patienter, som i den grad skaber øget utryghed. Samtidig har retorikken ændret sig, så vold og trusler om vold omtales i vendinger, der gør utrygheden til et acceptabelt vilkår. Det er IKKE acceptabelt!

Der er efterhånden skabt en arbejdspladskultur, hvor medarbejderne må acceptere, at volden er hverdag. Det er galimatias! Ingen skal finde sig i vold eller trusler om vold. Ingen skal finde sig i dårligt arbejdsmiljø.

Et opgør med de skræmmende tal kræver, at ledelserne løfter deres ansvar. De skal sikre, at medarbejderne til enhver tid kan føle sig trygge på arbejdet - det er en menneskeret. Har ledelsen ikke de nødvendige værktøjer, har den ifølge arbejdsmiljøloven pligt til at hyre eksterne specialister. Det kan kun være i alles interesse at gøre det sikkert at gå på arbejde. Ledelserne skal gå forrest i kampen for det gode arbejdsmiljø. Ingen skal sætte livet på spil, når de går på arbejde!