Solveig Hosbond og Annika Viborg Pedersen
Social- og sundhedsassistent, Solveig Hosbond og social- og sundhedshjælper, Annika Viborg Pedersen.
Foto: Inge-Marie Krøier

Nok er nok - vi ønsker værdig ældrepleje tak

Politikerne i Vesthimmerland har igen luftet muligheden for at lukke endnu et plejecenter i kommunen. Det var dråben som fik bægeret til at løbe over for Annika Viborg Pedersen, og hun har sat alle sejl ind for at bevare den værdige ældrepleje, derfor arrangerer hun en demonstration den 5. september kl. 15.30 fra Røde Kors Hjemmet til Bøgely i Løgstør. Allerede nu har flere kolleger og pårørende sagt, at de møder op og støtter hendes initiativ. Nok er nok! Annika indrømmer blankt, at hun ikke har erfaring med demonstrationer, men med god støtte fra kolleger og pårørende er hun fortrøstningsfuld.

 

Citronen kan ikke presses mere

Annika gør det klart, at det her ikke er en kamp om ét plejecenter frem for et andet. Det er kampen om en værdig pleje af alle de ældre borgere i kommunen. Det drejer sig blandt andet om, at pårørende kan være trygge når de overlader deres kære til de sundhedsansatte. I sidste ende er det lederne i samarbejde med de ansatte som skal få opgaver og ressourcer til at stemme, men den opgave er efterhånden umulig – citronen kan ikke presses mere. Nu må politikerne melde ud, hvilke opgaver der er overflødige!

 

Dokumentation eller øje for den enkelte?
Social- og sundhedsassistent Solveig Hosbond har været i plejen de seneste 31 år og for hende skal mennesket meget mere fokus. ”Spørger du mig, så kommer dokumentation i anden række, og jeg synes efterhånden det har taget overhånd, og i bund og grund synes jeg det er uinteressant. Tiden kunne være brugt meget bedre på kærlig pleje, og den eneste mulighed for at ændre på det, er at vi springer et bad over, hvis vi vurderer at beboeren i højere grad har behov for at snakke,” vurderer Solveig. Desværre handler det hele tiden om prioriteringer og det er svært, når nu vi skal dokumentere alt om borgerne. For det meste kan vi jo godt vurdere, om der er tale om over- eller undervægt, men den går ikke, dokumentationen skal være i orden, siger Solveig med et frustrerende men overbærende smil. Eksempelvis når en borgers medicin ændres fra Pinex til Pamol, så skal det prompte ændres i medicinjournalen – en opgave som tager fem minutter og snildt kunne være brugt bedre på omsorg og nærvær for de ældre borgere, hvis det står til Solveig og Annika.

 

Det kan ikke være rigtigt

Det er så svært at forstå, at vi skal skubbe opgaverne i plejen videre til politiet, siger Annika Viborg Pedersen, som er social- og sundhedshjælper med 22 års erfaring i faget. For hende er det svært at forholde sig til, at der ikke længere er tid til alle opgaver. Det betyder eksempelvis, at flere og flere ældre borgere forsvinder og så er personalet nødsaget til at sende opgaven med eftersøgningen videre til politiet. ”Det er ikke værdigt – hverken for de ældre, deres pårørende eller os der er ansat i plejen. Min faglighed har fået et knæk, og det er så frustrerende, når jeg føler at plejen er vigtigere” siger Annika. Faktisk er der tre demente som hver dag forlader deres hjem i Danmark, og det er en skræmmende statistik. Hun tænker, at det er en slags svigt, hvis de ansatte ikke kan holde øje med beboerne. Det gør, at fagligheden får et knæk, og hun frygter at de pårørendes tillid til de ansatte forsvinder, hvis hun og de øvrige ikke kan passe jobbet på en faglig, respektfuld og værdig måde.

 

Støt op om initiativet i Løgstør

Med demonstrationen håber Annika, at der bliver skabt opmærksomhed om de uholdbare vilkår, som vil blive konsekvenserne af endnu flere besparelser på ældreområdet. Hvis vi skal stoppe politikernes udspil, så kræver det, at vi møder talstærkt op. Det gælder både pårørende, kolleger og helt almindelige borgere i kommunen. Det er vigtigt, at vi viser, at vi står sammen om det samme mål – nemlig en værdig ældrepleje. ”Jeg har valgt det her fag fordi jeg holder af de gamle. Jeg ønsker også, at min familie får lov til at få en værdig pleje, når det bliver deres tur,” understreger Annika med alvor i stemmen. Desværre kan man tvivle på om det bliver virkeligheden, hvis besparelserne fortsætter?

  

Gode initiativer må skrottes
Engang imellem kommer der nogle rigtig gode initiativer, som desværre ikke kan føres ud i livet på grund af manglende hænder. Da Vesthimmerlands Kommune fik del i ældremillionen valgte kommunen at købe en cykel til hvert plejehjem og iværksætte et rehabiliteringsteam. Begge initiativer var rigtig gode, men desværre står cyklerne nu og samler støv, da der ikke er personale til at tage med de ældre på tur. Hvad angår det dygtige rehabiliteringsteam, så satte de gode initiativer i søen, men da de rejste videre til et andet plejecenter, var der ikke ressourcer til at følge op på initiativerne. De ældre kan jo ikke genoptræne sig selv og selvom ideen var god, så var den ikke gennemtænkt på grund af personale knaphed.

 

Om demonstrationen i Løgstør

 

Demonstration mod besparelser i ældreplejen i Vesthimmerlands Kommune

 

Skilt - Vesthimmerlands Kommune