Mange senge
Undersøgelsen viser, at der i gennemsnit er over 20 beboere pr medarbejder i nattevagt.

Dårlige normeringer på plejecentre gør medarbejdere og beboere til sorteper

Ny undersøgelse fra VIVE viser lave normeringer på plejecentrene om natten og store forskelle fra kommune til kommune. De tal mener vi i FOA bør få politikerne til at handle.

Mange steder er der rigtig mange beboere at holde styr på om natten, helt op mod 42 beboere pr. medarbejder på enkelte plejecentre. Det viser en ny undersøgelse om plejecentre som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har gennemført for FOA og Ældre Sagen.

Undersøgelsen viser, at der i gennemsnit er over 20 beboere pr medarbejder i nattevagt. Men bag landsgennemsnittet gemmer der sig store variationer fra kommune til kommune.

I FOA Nordjylland er vi på ingen måde overraskede over tallene, og vi kan være bekymrede for om de er retvisende, da under halvdelen af plejecentrene i f.eks. Aalborg Kommune har svaret på undersøgelsen.

Men uanset om tallene er helt retvisende eller ej, så bør de medføre handling fra de lokale politikere, mener næstformand, Pia Pedersen i FOA Nordjylland.

Beboere pr ansat om natten mellem kl. 23-7

Vesthimmerland

23,7

Morsø

24,6

Thisted

16

Jammerbugt

22

Rebild

11,8

Aalborg

19,9

Det er ikke kun utrygt for beboerne, hvis der ikke er bemanding nok om natten, men det er også utilfredsstillende for de medarbejdere på job. De kan kun lave brandslukning, og må derfor slække på fagligheden for at nå rundt til alle, der har akut brug for hjælp.

Med dårlige normeringer er der f.eks. ikke tid til at yde den ønskede omsorg for beboerne. Måske tror politikerne at beboerne sover hele natten, men det er langt fra altid tilfældet!