Social- og sundhedshjælper Anna Marie Godiksen & social- og sundhedsassistent Maria Tranholm.
Social- og sundhedshjælper Anna Marie Godiksen & social- og sundhedsassistent Maria Tranholm med førstehjælpspakken, som altid er klar til brug på Hellashøj!
Foto: Inge-Marie Krøier

Maria: Hos os er alle gode til førstehjælp og det giver tryghed!

På plejehjemmet Hellashøj ser de førstehjælp som en del af det at være fagligt klædt på til dagligdagen.

Den første hjælp er vigtig hjælp, og ofte er FOA-ansatte de første på stedet, og derfor kan det være altafgørende med opdateret viden om førstehjælp. Det har de næsten alle på Plejehjemmet Hellashøj, og som udefrakommende fornemmer man straks, at medarbejderne vægter et højt fagligt niveau, og det gælder også andre fagområder.

 

Styrken er sammenholdet og fagligheden

Interessen for FOAs to-dages førstehjælpskursus har spredt sig som en steppebrand, og det er ikke uden grund, da den nye viden i den grad har haft indflydelse på deres måder at agere på. Social- og sundhedsassistent Maria Tranholm fortæller inspireret, at den nye viden giver tryghed for borgerne, de pårørende og kollegerne. Blot to FOA-ansatte mangler førstehjælpskurset, men de er også klar, når det næste kursus bliver udbudt til alle FOA Nordjyllands medlemmer. Det at stå sammen og være fagligt klædt på er et kendetegn for medarbejderne på plejehjemmet som gerne melder sig, hvis de kan styrke fagligheden via efteruddannelse. På Hellashøj er de 15 medarbejdere og efter Marias mening, er det særlig vigtigt, at de har et stærkt fagligt team, hvor alle er fagligt dygtige.

"Vi er alle gode til førstehjælp og det gør jo, at jeg føler mig tryg, når jeg arbejder sammen med mine kolleger, når jeg ved, at de er klædt lige så godt på som jeg selv er - og det gælder også for min kollega i køkkenet ", understreger Maria. 

For nylig fik en borger pebermynteolie i øjet og her tøvede de ikke med at ringe til giftlinjen, hvor de fik at vide, at de skulle fortsætte med at skylle øjet i koldt vand og så tage borgeren med en tur på skadestuen for at blive tilset af en læge. Alt i alt har FOAs førstehjælpskursus været det hele værd, og Maria kan kun opfordre andre til at melde sig til.

 

Nye kompetencer i spil

Maria, Anna Marie og kollegerne har indtil flere gange haft brug for deres førstehjælp - senest var der en borger som brækkede lårbenet. Social- og sundhedshjælper Anna Marie Godiksen fortæller, at en kollega taklede den psykiske førstehjælp anderledes end hun ville før kurset. Hun lagde et tæppe over bruddet, så borgeren ikke kunne se bruddet og flyttede dermed fokus fra benbruddet.

Endelig har de flere borgere som fejlsynker og især én borger har de et særligt fokus på, da han flere gange har fejlsunket. De er godt klar over, at det kan blive fatalt, hvis de ikke reagerer rigtigt, når det sker. Tidligere har han været ukontaktbar efter fejlsynkning, men efter en særlig indsats med fokus på den mad han spiser og instruktionssedler i opholdsstuen, har de mindsket de livstruende oplevelser. De arbejder fx med at få mad med den helt rette konsistens for at undgå fejlsynkning og tilsætter fortykning til øl og andre væsker. Alle medarbejdere ved hvad de skal gøre – også hvis de i værste fald må iværksætte genoplivning.

 

Har ydet livreddende førstehjælp tre gange

Maria og Anna Marie er overbeviste om, at de kan bruge førstehjælp i alle akutte situationer. De sammenligner det med jobbet som paramediciner og Maria tilføjer: "Vi kan være livreddende, men også være beroligende, og det er førstehjælp, når vi er den første hjælp på stedet, og gør det som det kræver for at redde liv og tilkalde hjælp."

De ser førstehjælp som en del af det at være fagligt klædt på til dagligdagen. Man kan ikke arbejde med mennesker uden at der vil ske ulykker, og derfor har de selvfølgelig en krise- og omsorgsplan ligesom de har små kuverter i skufferne, hvor der står hvad kollegerne skal gøre, hvis der eksempelvis sker en ulykke på arbejdspladsen. Derudover har de procedurer for hvem der holder førstehjælpspakken ajour, og desuden er de gode til at evaluere, når de har brugt deres førstehjælp. 

 

Klar til at yde førstehjælp med det samme grej som underviseren benyttede på førstehjælpskurset.

Klar til at yde førstehjælp med det samme grej som underviseren benyttede på førstehjælpskurset.

Ledelsen understøtter fagligheden

På Hellashøj får de lov til rigtig mange ting, og medarbejderne er heller ikke bange for at påtage sig nye opgaver, som hjemmesygeplejersken har introduceret dem til. På den måde har de stor frihed til at øge fagligheden og opfordres til at tage de kurser, som kan gøre dem endnu dygtigere. Førstehjælpskurset var også ét af de kurser som deres leder Lisbeth Jensen havde hørt godt om, så på den måde har det åbenbart et godt ry blandt lederne. Lisbeth fortæller, at de på Hellashøj har ydet livreddende førstehjælp tre gange og til det tilføjer Maria med et smil: ”Og vi er dæleme også seje til det.”

 

Flere førstehjælpskurser på vej

I FOA er der flere førstehjælpskurser på vej og de vil alle blive annonceret her: