Fællestillidsrepræsentanterne: Vibeke Elise Jensen og Bjørn Seberg.
Fællestillidsrepræsentanterne: Vibeke Elise Jensen og Bjørn Seberg.

Indlæg om lobbyisme var en øjenåbner!

FOA-studietur gav fællestillidsvalgte indblik i den politiske lobbyisme og især i hvordan man bedst påvirker den politiske beslutningsproces.

Fokus på borgere frem for faggrupper

Til indlæg om politisk lobbyisme bed fællestillidsrepræsentant Vibeke Jensen særligt mærke i én ting: nemlig at det er vigtigt at sætte fokus på borgernes situation i forhold til en enkelt sag, da borgerne altid vil have politikernes største bevågenhed. Det er med andre ord ikke så interessant at sætte fokus på en faggruppe, men snarere på borgernes situation i relation til faggruppen – og derfor er borgernes fordele af den førte politik mest interessant for de folkevalgte politikere.

 

Skifter sjældent mening på baggrund af en henvendelse

Fællestillidsrepræsentant, Bjørn Seberg tilføjer, at det er vigtigt at høre hvad de lokale politikere lægger vægt på, når de træffer deres beslutninger. Det kom i den grad bag på ham, at blot otte procent af alle beslutninger træffes på baggrund af direkte henvendelser!

Embedsmænd har magt

Ifølge Maria Steno der er specialist i politiske kampagner er det embedsmændene som har størst mulighed for at få noget igennem. I øvrigt blev FOA Nordjyllands gruppe af fællestillidsrepræsentanter opmærksomme på karrierepolitikerne - der som type kun interesserer sig for den lokalpolitiske dagsorden, hvis det passer ind og giver mulighed for landsdækkende opmærksom fra partifællerne på Christiansborg. Vibeke måtte erkende, at der var flere aspekter som hun ikke tidligere havde været opmærksom på. “Med den nye viden skal vi måske gøre nogle helt andre ting, når vi skal have FOA-budskaber igennem i forbindelse med de lokale budgetforhandlinger i både kommune og region,” understreger Vibeke.

 

Meget mere end mursten

Både Bjørn og Vibeke har ros til den netop afsluttede studietur til København, hvor de 30 tillidsvalgte udover indlægget om politisk indflydelse - besøgte FOAs Forbundshus, Folketinget og LO.

 

Både Bjørn og Vibeke fortæller, at det var rigtig spændende at høre om Forbundshuset, som er rig på historie, som handler om meget andet en mursten. De sluttede af med et indlæg fra FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, der gennemgik OK18 med de goder og de udfordringer som det, ifølge Vibeke, kan være nødvendigt at have fokus på.