Gunver Søby - social--og-sundhedsassistent i Rebild Kommune.
Gunver Søby er en af de mange social- og sundhedsassistenter som nøje har fulgt udviklingen i hjemmeplejen i Rebild Kommune.
Foto: Inge-Marie Krøier

Rebild: Ansatte i hjemmeplejen knapt så pressede efter FOA-møder

...men de skal stadig kæmpe meget hårdt for at få den nødvendige tid til at yde en ordentlig pleje og omsorg!

Gunver Søby er en af de mange social- og sundhedsassistenter som nøje har fulgt udviklingen i Rebild Kommunes hjemmepleje. I sommeren 2016 var der rigtig mange udfordringer - mange af afløserne var ufaglærte og henover sommeren løb de faste medarbejdere rigtig stærkt. Efter en stor indsats fra fællestillidsrepræsentant Torben Sejrup er der nu sat en tiltrængt proces i gang. Det startede med et fælles FOA-møde i oktober 2016, hvor FOAs medlemmer kunne give deres mening til kende.

 

Hjemmeplejen i Rebild: FOA arbejdsmiljøindsats har potentiale

Fire møder i hjemmeplejegrupperne i Rebild Kommune blev til en lang liste med forbedringspunkter som ledelsen modtog inden jul 2016. Siden har ledelsen med Gytte Gade i spidsen gjort en indsats, så de ansatte er knapt så pressede som tidligere. Gunver, der til dagligt arbejder i Suldrup-området, fortæller efter et opfølgningsmøde i Hjemmeplejegruppe Syd i Nørager, at hun og kollegerne kan mærke, at der er kommet mere luft i kørelisten, og det er positivt. Men de skal stadig kæmpe meget hårdt for at få den nødvendige tid til at yde en ordentlig pleje og omsorg. Det gælder særligt for den tid de har behov for hos de meget svage borgere. Gunver vurderer, at det skyldes besparelserne – besparelser der hverken kommer fra lederne, planlæggerne eller visitatorerne, men højere oppe i systemet.

 

Undervisning i dokumentation
For tiden arbejder hun og kollegerne hårdt for at få alle opgaver og kørsler registreret, så ledelsen kan få syn for sagen. Det er vigtigt, at de hver især skriver, hvor lang tid det tager at køre fra borger til borger, så ledelsen i sidste ende kan udarbejde realistiske kørelister. Tidligere har der slet ikke været kørsel på listerne, og det betød, at borgerne måtte betale ’prisen’ i form af kortere og mere forhastede besøg.

Udover tid på kørelisterne arbejder de også målrettet med at dokumentere, og det bliver prioriteret, da de har fået en dokumentationssygeplejerske som underviser alle. Det gør, at de kommer til at dokumentere på den samme måde, og det er positivt, fortæller Gunver. Fremover vil dokumentationssygeplejersken komme en gang om ugen for at følge op, hvis de ansatte er i tvivl i forhold til måden de dokumenterer på. Gunver skønner, at henvendelsen til ledelsen kan mærkes, men endnu går det en smule trægt, så hun ser frem til det videre arbejde med de mange forbedringspunkter, der var på listen.

 

Gratis-arbejde NEJ TAK
På mødet blev der spurgt ind til gratis-arbejdet og her fortalte de ansatte, at de arbejder på at begrænse den såkaldte ’interessetid’. Tidligere havde flere af medarbejderne fortalt, at det var en del af kulturen, at de mødte ind 15-20 minutter før tid for at skrive kørelister ud og forberedte sig på besøg hos borgerne. Derudover blev de hængende 15-20 minutter efter arbejdstid for at få tid til at dokumentere dagens arbejde. ”Stop med at arbejde gratis. Det er på ingen måde acceptabelt, og det er direkte illoyalt overfor jeres arbejdsløse kolleger, da gratisarbejdet kan være årsagen til at der ikke bliver ansat flere kolleger,” understregede fællestillidsrepræsentant Torben Sejrup. I øvrigt kan det også dække over Rebild Kommunes besparelser på området, så de ansatte fortsat laver alle opgaver selvom der eksempelvis er kortet i tiden til bade, så det ser ud til, at det fortsat kan nås på kortere tid.

 

Trivselsmøder JA tak
Gunver fortæller, at de før sammenlægning af hjemmeplejegrupper havde trivselsmøder – nogle effektive møder, hvor de mødtes og talte om hvordan det gik. ”Trivselsmøderne var rigtig gode, og de handlede om hvor vi var på vej hen, og hvad vi særligt skulle arbejde med, men det er der desværre ikke længere tid til, og det er ærgerligt, da vi fik afklaret mange ting, som vi ikke får talt om i dag,” fortæller Gunver. Hun håber at trivselsmøderne bliver genindført, så man øger det gode kollegaskab blandt en flok kolleger der i forvejen er hårdt pressede.

Derudover kunne hun ønske sig bedre tid til de faglige gruppemøder i hjemmeplejegruppen, som i dag holdes hver 14. dag. Det handler om, at Gunver og kollegerne gerne vil arbejde mere med fagligheden, men ofte har de for kort tid. Når de har spurgt om mere tid til møderne, har de fået den besked, at de må bruge frokostpausen!

Fra FOA Nordjylland lyder opfordringen, at de ansatte fortsat skal presse på for at få lov til at holde trivselsmøder og længere gruppemøder, da det vil give rigtig god mening at sætte både trivsel og faglighed i fokus. ”Det handler om at arbejde for et godt arbejdsmiljø som gør en forskel for de ansatte og for borgerne, og i FOA vil vi løbende følge kommunes bestræbelser på at få løst de mange udfordringer, der har været i hjemmeplejen,” siger Anne-Grethe Svestrup, som er faglig sekretær i FOA Nordjylland.