Jesper Hejlman Hermansen
Jesper Hejlman Hermansen, sektoransvarlig for social- og sundhedssektoren i FOA Nordjylland.
Foto: Inge-Marie Krøier

Pressemeddelelse

Søforklaringer nej tak – giv os svar kære regionspolitikere

Lavmålet for antallet af social- og sundhedsassistenter var nået i 2014 sagde regionens politikere, men siden er det faldet yderligere.

(Åbent brev til alle politikerne i Region Nordjylland)

Faggruppen med FOA i spidsen er efterhånden meget utålmodig, da politikerne lover og lover men endnu mangler at give et fyldestgørende svar til de mange som arbejder i uvished på regionens sygehuse?

Tal fra Region Nordjyllands lønsystem viser, at der fra 2014 til 2016 skete et fald på 11,2 procent i antallet af social- og sundhedsassistenter. Det til trods for at politikerne i 2014 slog fast, at den nedre grænse var nået, men alligevel blev der 112 færre social- og sundhedsassistenter i fuldtidsstillinger i perioden!

FOA har flere gange gjort opmærksom på den store nedgang af social- og sundhedsassistenterne og senest før sommerferien fik alle regionens politikere en mail om problemstillingen. FOA ønskede igen at få klar besked om faggruppens berettigelse på sygehusene. Det svar håbede social- og sundhedsassistenterne at få til regionsrådsmødet den 20. juni, hvor FOA deltog, men også her undlod politikerne at give et fyldestgørende svar!

Hvorfor udfaser I social- og sundhedsassistenterne?

"Til mødet sagde flere af politikerne, at der er behov for assistenterne, men social- og sundhedsassistenter har ikke brug for flere tomme ord uden handling. Og hvis faggruppen ikke har de rette kompetencer til at udføre konkrete sygeplejefaglige opgaver som regionsrådsformand Ulla Astman antyder, så giv dem dog de kompetencer,” understreger sektoransvarlig Jesper Hermansen utålmodigt.

Ifølge FOA har social- og sundhedsassistenter værdifulde kompetencer, men de frygter fyringer, når regionens politikere fortsætter med at holde dem hen med ufuldstændige svar. Hvorfor følger politikerne ikke deres egne anbefalinger fra budget 2014 og 2015, hvor man skrev, at den nedre grænse for faggruppen var nået, og at regionen om nødvendigt måtte iværksætte et kompetenceløft af faggruppen?

”Tallene for social- og sundhedsassistenterne er markant faldende, men det undrer mig, at I fortsat udtaler, at opgaverne er for komplekse til faggruppen. Det argument holder ikke, da vi har utallige eksempler på at de tidligere har varetaget opgaverne, men lige pludselige kan eller må de ikke gøre det samme. Bibehold en fagligt kompetent faggruppe og hold hvad I lovede i 2014. Sidst men ikke mindst, så giv social- og sundhedsassistenterne nogle brugbare svar der godtgør, at deres faglige kompetencer ikke rækker til de såkaldte komplekse sygefaglige opgaver,” understreger Jesper Hermansen.