Pressemeddelelse
Her til morgen var det en frivillig, der vaskede din bedstemor
De skulle blot være flødeskum i hverdagen. Men de er blevet rugbrød. Frivillige løser alt for mange kerneopgaver på plejehjem og sygehuse.
Frivillige kan utvivlsomt være et kærkomment supplement.
Af: Kristian Gaardsøe, Østerport 2, Aalborg
Men når kerneopgaver som personlig hygiejne, rengøring, hjælp ved toilettet og bleskift pludselig løses af frivillige, så har vi altså et problem. Og det var præcis, hvad hver tiende velfærdsarbejder, i en undersøgelse (FOA) fra 2016, berettede om.
Når en borger visiteres til et plejehjem, sikres han visse rettigheder i forhold til niveauet af service.
Men i takt med at frivillige i den bedste mening stiller sig til rådighed, kan det ende med at gå fløjten. Ofte er de ikke kvalificerede nok til at løse de mest essentielle opgaver. Andre gange er der pludselig mangel på frivillige. Det resulterer så i, at borgeres hjælp reduceres.
En del ansatte på plejecentre oplever desuden, at frivillige bliver bedt om at komme ind eller blive længere, hvor der, efter de ansattes vurdering, i stedet var brug for at indkalde vikarer. Endelig svarede en ud af tre medlemmer, at frivillige løser flere opgaver på deres arbejdsplads, end to år tidligere.
En dårlig øllebrød
Kommunerne siger selv, at frivillige ikke skal erstatte den professionelle indsats. Men så må det også være forvaltningernes opgave at sikre, at frivillige ikke udfører opgaver, som borgerne er visiteret til og har krav på at få udført professionelt.
Hvis kommunerne ikke vil fremstå som vendekåber, der siger ét, men gør det modsatte, så må politikerne tage ansvar for, at frivilligheds-politikken overholdes, så visiterede ydelser leveres af professionelle, og de frivillige supplerer denne indsats.
Med de mange valgløfter i frisk erindring er det vitalt for vores velfærdssamfund, at der død og pine sættes flere penge af til kernevelfærden. Se så at få dannet den regering, så I kan komme i arbejdstøjet. Vi kan jo kun se til mens kommunerne får vredet armen om på ryggen eksempelvis af den forhadte budgetlov, som medfører frygt i kommunerne, for at bruge for mange penge i et kalenderår. Og derfor bruger de færre penge, end de reelt har lov til.
Når din gamle bedstemor serverede øllebrød, så var rækkefølgen af ingredienserne vigtig. Først var det rugbrød. Det vitale. Og så kunne rugbrødet arbejde sammen med vandet hele natten. Grød.
Den lille klat flødeskum var slet ikke med i gryden. Den kom først på, når skålen skulle serveres og hyggen skulle opstå næste morgen.
Sådan skal arbejdsfordelingen også være mellem professionelle og frivillige. Ellers bliver det en ringe øllebrød.