Pia Pedersen - næstformand i FOA Nordjylland

Foto: Inge-Marie Krøier

Ja tak til aktuel senioraftale – nej tak til valgflæsk

Det tid at tørre støvet af seniorernes rammeaftale og tage den i brug skriver næstformand Pia Pedersen i et debatindlæg til Nordjyske.

Kære politikere! Glem alt om nye valgløfter til medarbejdere som har arbejdet i mange år! Benyt i stedet de aktuelle aftaler som ER indgået. 

Rammeaftalen om seniorpolitik er desværre en aftale som samler støv i de fleste kommuner og regioner. Den aftale har eksisteret i mange år, men desværre er den kun blevet brugt meget få gange! I aftalen står der, at man opfordrer arbejdsgiver til at holde seniorsamtaler, for at fastholde dygtige medarbejdere som er på vej til at forlade arbejdsmarkedet.

Alle taler om rekruttering og behovet for flere medarbejdere - særligt på ældreområdet. Min opfordring skal lyde, at man med fordel kan starte med, at fastholde dem som allerede er ansat i faget. Der er lavet en ny undersøgelse som siger, at 1 ud af 3 overvejer at forlade faget. Det vil være en katastrofe for den offentlige sektor og ikke mindst borgerne på landets plejehjem og i hjemmeplejen, hvis det sker.

Det er nu der er brug for handling, hvis ikke kommunerne skal stå med massiv personalemangel om få år. Gør alt for at fastholde de dygtige medarbejdere, som har mange års erfaring i jobbet. Det koster selvsagt lidt at gøre brug af rammeaftalen, men set i forhold til de konsekvenser det vil få, hvis medarbejderne i stedet forlader jobbet, så er der tale om småpenge. Mit forslag er, at arbejdsgiverne starter med en seniorsamtale, så der kan udformes en aftale med den enkelte medarbejder om de sidste arbejdsår. Det kan eksempelvis være en fridag om ugen, ændret arbejdsmængde mod indbetaling af fuld pension, ingen eller få aften- og nattevagter.

Der er ingen tvivl om, at arbejdsmiljøet er altafgørende, når man spørger FOAs medlemmer, hvorfor de stopper på jobbet for at overgå til efterløn eller pension.

Tænk hvis man kan fastholde fagligt kompetente medarbejdere i jobbet – blot to år mere. Alle ved der kommer flere ældre, og samtidig stopper mange på grund af alder. Derfor er det tid at tørre støvet af seniorernes rammeaftale og tage den i brug. I FOA Nordjylland er vi klar til at forhandle, hvis I politikere virkelig mener noget med alle de flotte valgløfter. Kontakt os - så vi sammen kan fastholde de medarbejdere som er på vej på efterløn eller pension.