Foto: Colourbox

Karin fik seniordage – fordi hun havde varslet dem korrekt

Arbejder du i en daginstitution, SFO eller DUS og ønsker du seniordage, så skal du huske at varsle din arbejdsgiver i tide.

Er du pædagogmedhjælper eller pædagogisk assistent i en daginstitution, SFO eller DUS har du ret til at vælge mellem seniordage eller ekstra indbetaling til din pensionsordning i det kalenderår, hvor du fylder 55 år.

Ret til seniordage som 55-årig
I snak med en af FOA Nordjyllands faglige medarbejdere bliver Karin Bengtsen gjort opmærksom på, at hun som pædagogmedhjælper har ret til fem seniordage som 55-årig – faktisk kan hun vælge mellem pension eller seniordage og Karin ønsker seniordage. Herefter går Karin til sin leder og aftaler dette. De to kender hinanden rigtig godt og der laves derfor ikke en skriftlig aftale. Lederen går i mellemtiden på orlov og da Karin i starten af 2019 ønsker sin første seniordag, opstår der forvirring, da skolens kontor ikke har noteret det i systemet. Det lykkes ikke for hende at få overbevist skolen om, at hun har lavet aftale med lederen, så derfor ringer hun igen til FOA. Mette Reenberg Møller kontakter skolen og gør dem opmærksom på, at Karin har ret til seniordage og at hun rettidigt har lavet aftale med sin leder, som overenskomsten foreskriver.

Da det går lidt for langsomt for skolen med at undersøge sagen yderligere, tager Karin sagen i egen hånd og kontakter sin leder, som er på orlov, for at høre hende, om hun kan huske deres aftale. Det kan lederen sagtens og hun kontakter omgående skolens kontor og giver dem besked på, at der er lavet aftale med Karin året før og at skolens kontor i den forbindelse blev informeret.

Varsling af seniordage senest 1. oktober
Eftersom Karin havde varslet seniordagene i tide blev hun ret overrasket over, at der ikke var styr på dem. Heldigvis kunne lederen huske aftalen, og derfor gav det ikke nævneværdige problemer for FOA Nordjylland at kræve Karins ret til seniordage.
Karin arbejder på Gl. Lindholm skole, hvor hun er ansat i et flexjob, og hun er rigtig glad for jobbet. Hun nyder i høj grad, at overenskomsten giver hende ret til seniordage, og at Mette gjorde hende opmærksom på muligheden.

Er du på samme overenskomst som Karin, og vil du være sikker på at få seniordage i stedet for pensionsindbetaling, så skal du give din arbejdsgiver besked senest 1. oktober året før – eller straks ved nyansættelse. Gør det altid på skrift og gem en kopi.

Hvis ikke du giver din arbejdsgiver besked, vil der automatisk ske indbetaling til din pensionsordning. Hvis du fortryder dit valg, kan du ændre det, så det gælder året efter – bare husk at gøre det inden 1. oktober.

Er du i tvivl så spørg din tillidsrepræsentant eller alternativt FOA Nordjyllands faglige medarbejdere.

De generelle regler om seniordage for kommunalt ansatte gælder naturligvis også for dig som er pædagogmedhjælper eller pædagogisk assistent.

Hent rammeaftale om seniorpolitik (PDF)