Arbejdsmiljøkonference skød arbejdsmiljørepræsentantåret igang - januar 2019
Arbejdsmiljøkonference skød arbejdsmiljørepræsentantåret igang - januar 2019

Odense: Arbejdsmiljørepræsentantåret 2019 blev skudt i gang

På opstartsdagen for året deltog mere end 1500 arbejdsmiljørepræsentanter, og det handlede bl.a. om arbejdsmiljørepræsentantens vigtige arbejde og væsentlige rolle på arbejdspladsen.

Dagen havde til formål at sætte fokus på værdien af arbejdsmiljørepræsentantens daglige forebyggende arbejde og samarbejde med ledelsen. Helt symbolsk ”regnede” det ned over arbejdsmiljørepræsentanterne med ”guldkorn”, og på samme måde er det tænkt, at arbejdsmiljørepræsentanterne skal få redskaber som er til gavn for dem og kollegerne på arbejdspladserne.

På selve dagen var der mulighed for at dele erfaringer med stort set alle brancher i Danmark, og deltagerne kunne lære af hinanden. Arbejdsmiljørepræsentanterne blev bl.a. præsenteret for redskaber til at samarbejde med ledelsen og til at motivere kollegerne til løbende at styrke det gode arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

Brugbare værktøjer med hjem
Målet er at skabe et bedre arbejdsmiljø på arbejdspladserne ved at styrke arbejdsmiljørepræsentanten.  Arbejdsmiljørepræsentant Marianne Clausen var en af deltagerne fra FOA Nordjylland og hun fortæller, at hun bl.a. fik nogle brugbare værktøjer, så hun kan lave handleplaner for nye initiativer på området. Hun roser det korte og brugbare indlæg, hvor kolleger i fagbevægelsen fortalte deres version af hvordan de agerer på netop deres arbejdsplads. ”Det nytter, at arbejdsmiljørepræsentanter gør en forskel, og at vi arbejder på tværs af faggrupper. Det er væsentligt, at vi arbejder sammen og ikke parallelt,” understreger Marianne efter konferencen i Odense. Hun roser initiativet med et år, hvor der er fokus på det væsentlige arbejde som arbejdsmiljørepræsentanter gør, og hun glæder sig til at se, hvordan tingene kan lykkes. 

Indspark til egne udfordringer
Konkret har konferencen givet Marianne nogle ideer til, hvordan tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og afdelingssygeplejerske kan arbejde videre med nogle af de problemstillinger, som der har været på arbejdsmiljøområdet på hendes egen arbejdsplads. Marianne har allerede fået ideerne nedfældet på papir, så det er et godt skridt i den rigtige retning. Nu er hun klar til at iværksætte et konkret initiativ, som hun vil drøfte med hendes arbejdsmiljøgruppe. Herefter er det planen, at trioen vil kalde til personalemøde, så de kan drøfte og løse det i fællesskab. 

Løs udfordringer i fællesskab
Ifølge Marianne er det nødvendigt, at alle har ejerskab af projektet, og konferencen gav hende inspiration til det gode samarbejde på arbejdspladsen. Derudover havde hun fået redskaber til hvordan hun selv kommer i gang. Alt i alt en positiv og afvekslende dag for Marianne som igen understreger, hvor vigtigt det er, at flere løser udfordringer i fællesskab og på tværs af faggrupper. 

Forvent lokale arrangementer
Baggrunden for at LO - det kommende Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har valgt at gøre 2019 til arbejdsmiljørepræsentanternes år er, at de ønsker at synliggøre arbejdsmiljørepræsentanternes store indsats. Det handler bl.a. om den rolle de spiller og de vilkår de har på arbejdspladserne.

I forbindelse med arbejdsmiljøåret vil der blive lokale arrangementer rundt omkring i de lokale FH-sektioner. De vil blive annonceret på FOA Nordjyllands hjemmeside, fortæller Leif Vestbjerg-Nielsen, som bl.a. er ansvarlig for arbejdsmiljøindsatsen i FOA Nordjylland.

Aktiviteter for tillidsvalgte i FOA Nordjylland

Delegationen af arbejdsmiljørepræsentanter fra FOA Nordjylland. 
Delegationen af arbejdsmiljørepræsentanter fra FOA Nordjylland.