Fællestillidsrepræsentant for dagplejen i Aalborg Kommune - Annette Brix Ottosen.
Annette, der er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne, kan have en bekymring for, at de børn, der tidligere blev visiteret til en basisplads, nu kommer ud på dobbeltpladser hos kollegaer, der ikke har samme vilkår og rammer, som der ligger i basisdagplejen. Er de ikke til stede, kan det på længere sigt få negativ betydning for den enkeltes arbejdsmiljø.
Foto: Inge-Marie Krøier

Basisdagplejen: Fra unik mulighed til udfordret fremtid

Basisdagplejen i Aalborg Kommune, som tidligere var et højkvalitetstilbud for familier med børn med særlige behov, er nu blevet nedlagt.

Børne- og Undervisningsudvalget har truffet beslutningen om at omlægge tilbuddet, hvilket undrer FOA Nordjylland og ikke mindst de 10 nuværende basisdagplejere.

[Sendt til Nordjyske 24-04-24]

Dagplejerne sidder tilbage med en fornemmelse af, at deres specialiserede kompetencer alligevel ikke blev værdsat i tilstrækkelig grad, som en ny tilsynsrapport ellers har givet udtryk for. Nu skal børn med særlige behov sandsynligvis i en specialinstitution i stedet for at komme i basisdagpleje.

Basisdagplejerne har spillet en afgørende rolle for familier og deres børn. I den seneste tilsynsrapport har de alle modtaget et kvalitetsstempel som et højkvalitetstilbud uden nogen form for anmærkninger. På trods af mange positive tilkendegivelser om tilbuddet har Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune alligevel besluttet at nedlægge dette unikke tilbud.

Basisdagplejen henvendte sig til børn i alderen 0-2 år og tilbød særlig omsorg og stimulering i dagplejerens eget hjem. Dette tilbud gav muligheder for udvikling og trivsel, især for børn med udfordringer på grund af tidlig fødsel, nedsat immunforsvar, hjerneskade eller sjældne handicap. Derudover støttede basisdagplejen også børn, hvis forældre var psykisk syge.

“Vi bør grundigt overveje, hvorfor vi lukker et så værdifuldt tilbud som basisdagplejen, der fungerer så fantastisk. Nu står vi over for et centralt spørgsmål: Hvilket reelt valg har forældrene i fremtiden, når basisdagplejen er lukket?” udtaler fællestillidsrepræsentant Annette Brix Ottosen.

Presses børn ind i fællesskaber?
I den nye overenskomst, udarbejdet af KL og FOA, omtales dagplejen således: ”Dagplejen er et dagtilbud i hjemlige rammer med en mindre børnegruppe, som kan tilpasses børnenes særlige behov. For nogle børn i udsatte positioner vil dagplejen være et attraktivt alternativ til vuggestuen.”

Det er tankevækkende, at Aalborg Kommune ikke udnytter den viden, som de specialiserede dagplejere besidder. Fremover bliver basisdagplejerne en del af en gruppe på 610 dagplejere i Aalborg Kommune, og forældre kan ikke længere vælge en specialiseret basisdagplejer til deres børn.

Denne besparelse fratager børnene deres unikke mulighed for udvikling og forberedelse til større børnefællesskaber. Dagplejerne frygter, at små børn nu presses ind i fællesskaber, de ikke er klar til, hvilket går imod den hidtidige forebyggende indsats. Familier og børn mister det fundament og den tidlige støtte, som basisdagplejen har givet dem.

Fremtidens arbejdsmiljø i dagplejen er et centralt emne, og det er vigtigt at adressere de bekymringer, dagplejerne har. Kommunens planer om at omlægge basisdagplejen og øge antallet af dobbeltpladser* i dagplejen har skabt usikkerhed og tvivl.

Annette, der er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne, kan have en bekymring for, at de børn, der tidligere blev visiteret til en basisplads, nu kommer ud på dobbeltpladser hos kollegaer, der ikke har samme vilkår og rammer, som der ligger i basisdagplejen. Er de ikke til stede, kan det på længere sigt få negativ betydning for den enkeltes arbejdsmiljø. 

Derudover er det vigtigt at bevare den unikke støtte og ekspertise, som basisdagplejen har været kendt for. Tidlig indsats er afgørende for, at børnene kan trives i større børnefællesskaber. Børnene i basisdagplejen har brug for dette mindre, skræddersyede tilbud for at udvikle sig og senere kunne indgå i større fællesskaber.

Det er også relevant at diskutere, hvordan man opfatter inkluderende fællesskaber. Når børn med særlige behov placeres i institutioner, kan der opstå mistrivsel. De skal forholde sig til store rum, flere mennesker og andre børn, hvilket kan være udfordrende for dem. Spørgsmålet om, hvornår inkluderende fællesskaber er lykkedes, er komplekst og kan ikke kun afgøres ud fra politikernes synspunkt, men også ud fra børnenes egne oplevelser.

Politikernes beslutning i Børne- og Undervisningsudvalget vækker bekymring. Det er vigtigt, at omlægningen tager hånd om børnene og deres familier og giver dem et reelt valg fremover. Desuden skal dagplejerne være trygge ved at kunne fortsætte deres vigtige arbejde med individuel støtte til hvert enkelt barn.

Fakta om basisdagplejen:

  • 2024 Aalborg Kommune har for tiden 10 basisdagplejere (Tidligere 15)
  • 2024 Aalborg kommune har 3 basispædagoger
  • Kendetegn for en basisdagplejer er at de maksimalt har to børn og der aldrig er gæstebørn i en basisdagpleje.

--------------------------

*Dobbeltpladser er en del af dagplejen og er tiltænkt børn i udsatte positioner. De børn tæller som to børn i dagplejen. Formålet er at give ekstra støtte til børnene for at sikre deres trivsel og udvikling. De er en del af den almene børnegruppe hos dagplejeren. Dobbeltpladserne er typisk midlertidige og kan hjælpe børnene i kortere eller længere perioder.