Kira Nymark Madsen

Foto: Inge-Marie Krøier

Budgetter dikterer fagligheden i Vesthimmerlands Kommune

Dagligt møder ældre, handicappede og sårbare borgere i Vesthimmerlands Kommune ufaglært personale. Nye tal viser, at 25 procent af de ansatte inden for pleje-, senior-, handicap- og psykiatriområdet er ufaglærte. Det svarer til 168 ud af 666 ansatte (oktober 2024). Kan vi være det bekendt?

Indlæg bragt i Nordjyske 4. november og i Aars Avis 6. november sammen med svar fra udvalgsformand Asger Andersen.

Se svar fra Asger Andersen her


Forestil dig, at du skal til tandlægen eller opereres for et brækket ben. Ville du føle dig tryg ved en uuddannet tandlæge eller ortopædkirurg? Nej, vel? Men det er, hvad vi dagligt byder borgerne i Vesthimmerlands Kommune.

Sundhedsudvalget har et overskud på 16 mio. kroner. Hvorfor skal budgettet se pænt ud, når vi ikke kan tilbyde borgerne den nødvendige faglighed? En faglighed, som borgerne i kommunen klart har krav på. Politikerne har fastlagt et budget, og det er nu det, som dikterer fagligheden på vores plejecentre, hjemmeplejegrupper og botilbud.

Jeg er selv social- og sundhedsassistent og konsekvensen af manglen på faglærte kolleger er, at faglærte går ned med stress eller skifter fag. Mange kan ikke stå inde for det faglige niveau, vi tilbyder borgerne. Derudover belaster sidemandsoplæring af elever og ufaglærte kolleger arbejdsmiljøet. I 2023 havde social- og sundhedspersonalet i Vesthimmerlands Kommune 19,5 sygedage i gennemsnit.

Min påstand er, at der på sundhedsudvalgets område ansættes ud fra økonomiske hensyn frem for faglige behov. Kan vi virkelig være det bekendt? Udvalget opsiger ikke de faglærte direkte, men når faglærte fratræder, erstattes deres stillinger ofte af ufaglærte. Budgetterne dikterer, ledernes råderum og dermed andelen af faglærte.

Vi må ofte prioritere nødkald og håbe på, at ingen falder eller har brug for akut hjælp – særligt ikke om natten. Et eksempel: Nattevagten på et plejecenter er reduceret til én person. En beboer bliver dårlig, og en erfaren social- og sundhedsassistent vurderer, at borgeren er ved livets afslutning. Social- og sundhedsassistenten bruger 3,5 timer hos borgeren, som tydeligt er utryg ved situationen. Det betyder, at ingen andre beboere får hjælp i den periode. Skylden kan hverken placeres hos den døende, assistenten eller den lokale leder. Vi skal pege på de lokale politikere, der har fastsat økonomien. De skal stå til ansvar for det faglige niveau eller mangel på samme.

Store udfordringer venter i Vesthimmerlands Kommune. De næste fem år kommer der 22,7 procent flere +80-årige, og der vil frem mod 2030 være behov for 370 flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere alene som følge af aldersafgang og aldersbehov i Vesthimmerlands Kommune. Uden tvivl – vi mangler faglært personale i sundhedssektoren og vil mangle endnu flere i fremtiden. Vi er stolte af vores fag og ønsker at gøre en forskel, men økonomien tillader det ikke.

De ufaglærte gør det godt, men ansvaret er for stort, og der er knap tid til oplæring. Vi lærer dem, at borgerne ikke har selvbestemmelse, da tingene skal ske, når vi har tid.

Borgerne bliver mere plejekrævende og komplekse, hvilket kræver større faglighed. Sundhedsudvalgsformanden har udtalt, at plejecentrene skal ses som mini-medicinske afdelinger, men budgetterne følger ikke med kompleksiteten.

Borgernes pleje og medarbejdernes arbejdsmiljø er i sidste ende politikernes ansvar. Mit spørgsmål til politikerne er: Skal vi lægge vores faglighed, empati og moral på hylden sammen med vores private tøj, når vi møder ind? Vil I fortælle borgerne, at de ikke får deres ugentlige bad, fordi min kollega er sygemeldt, eller fordi de skal koste mindst muligt? Hvordan kan I forsvare, at jeg har færre faglærte kolleger og flere ufaglærte, når sundhedsudvalget samtidig har et overskud på 16 mio. kroner? Mere komplekse opgaver kræver øget faglighed – derfor er det uforståeligt, at I prioriterer anderledes. Denne prioritering kan vi ganske enkelt ikke være bekendt.