Kirsten Kronstrand
I dag arbejder Kirsten stadig – selv i en moden alder – hun er formand for FOA-seniorer i Region Nordjylland. Derudover står hun i spidsen for et af de to seniornetværk i FOA Nordjylland, hvor hun er med til at skabe mange gode oplevelser. Der er flere frivillige opgaver - læs mere i artiklen!
Foto: Inge-Marie Krøier

Sygehjælper Kirsten Kronstrand: En 60-års jubilar i fagforeningen

Kirsten Kronstrand, en dedikeret sygehjælper, fejrer i år hele 60 år som medlem af fagforeningen. Hendes rejse begyndte, da fagforeningen stadig havde til huse i det hyggelige Kattesundet. På det tidspunkt arbejdede hun som ufaglært på Aalborg Sygehus og tog et intensivt tremåneders aftenkursus for at blive uddannet sygehjælper.

Nattevagt og forsvunden patient
En af Kirstens første ansættelser var som nattevagt på en sengeafdeling, der tidligere har huset hospicet. Et mindeværdigt øjeblik var, da en patient pludselig forsvandt fra afdelingen. Kirsten sprang på sin cykel og ledte efter patienten, der heldigvis blev fundet i god behold.

35 år på fødeafdelingen
Kort efter denne begivenhed søgte Kirsten overførsel til fødeafdelingen, hvor hun tilbragte hele 35 fantastiske år. Udover at pleje patienterne stod hun også for vagtplanlægning. Hun husker tydeligt de intense faglige stridigheder mellem sygeplejersker, sygehjælpere og jordemødre. Sygeplejerskerne ønskede at overtage jordemødrenes opgaver, og det førte til heftige konflikter. Nogle gange brød fagkrigene ud i lys lue, mindes Kirsten med et smil.

Tillidsrepræsentant og forandringens tid
I mange år har Kirsten også fungeret som tillidsrepræsentant for Gyn-opstetrisk afdeling. Dengang dækkede hun omkring 100 sygehjælpere på det, der i dag er kendt som Sygehus Nord. For at sætte det i perspektiv er der i dag kun fem social- og sundhedsassistenter ansat på fødegangen. Tiderne har ændret sig, men Kirstens engagement og erindringer lever videre.

Sammenhold og aktiviteter
Undervejs blev Kirsten også valgt ind i sygehjælpernes brancheklub, der senere blev til en faggruppeklub. Her deltog hun i mange aktiviteter - herunder en mindeværdig tur til England og sommerfester for sygehjælpernes faggruppeklub. Det stærke sammenhold og samværet med kollegerne var noget, Kirsten nød, og det begyndte allerede med juletræsfesterne i Vejgaardhallen. Disse gode fester er nu en del af de aktiviteter, som FOA Nordjylland står for i dag.

Forandringer på arbejdsmarkedet
Kirsten har oplevet mange forandringer på arbejdsmarkedet i sin tid. Én bemærkelsesværdig ændring er tiltaleformen mellem kollegerne. Tidligere brugte man “De” og “Fru. Kronstrand,” men nu er det mere uformelt med “du” og “Preben” - også når man taler med patienterne.

Sammenholdet på fødegangen
Kirsten husker især sammenholdet i personalestuen på fødegangen, hvor alle faggrupper opholdt sig i det samme rum. På stille aftener uden fødende hyggede de med kortspil og skabte en særlig fortrolighed med hinanden. Dette sammenhold var med til at skabe en unik atmosfære på afdelingen. Engang lavede de endda mad sammen på en nytårsaften, hvor der var stille. Uden dette sammenhold ville Kirsten ikke have været der i hele 35 år.

Kirsten Kronstrand har ikke blot været medlem af fagforeningen i 60 år – hun har også aktivt bidraget til fællesskabet. Som kasserer i sygehjælpernes faggruppeklub og medstifter af sangkoret har Kirsten været en drivkraft i foreningen. Men hvad var det, der fik hende til at tage del i arbejdet? Svaret er enkelt - sammenholdet med de mange gode kræfter i fagforeningen.

Sjove minder fra arbejdstiden
Kirsten har oplevet mange sjove øjeblikke i sin lange karriere. Ét af dem stammer fra 1959, hvor hun arbejdede som gangpige på Vejgaard Alderdomshjem. Hendes opgave? At børste tænder på alle beboernes forlorne tænder. Stuerne havde ingen håndvask, så Kirsten måtte samle alle tænderne på en bakke og tage dem med ned i skyllerummet. Det blev først rigtig sjovt, når tænderne skulle returneres – og hun ved et uheld gav de forkerte tænder til en beboer…

Kirsten Kronstrand: En aktiv alderdom
I dag arbejder Kirsten stadig – selv i en moden alder – hun er formand for FOA-seniorer i Region Nordjylland. Derudover står hun i spidsen for et af de to seniornetværk i FOA Nordjylland, hvor hun er med til at skabe mange gode oplevelser. I år står der blandt andet en todages tur til Ribe, Mandø og Fanø, en rundvisning i Aalborg Kloster og en byvandring i Viborg på programmet. Kirsten nyder den hyggelige atmosfære, de gode samtaler og fællesskabet med de andre seniorer. Hun glæder sig over, at 78 deltog i det seneste årsmøde. Ikke færre end 225 aktive medlemmer har deltaget i seniorklubbens aktiviteter i 2023 – 65 af dem deltog for første gang.

Men det stopper ikke der. Kirsten er også frivillig på Kirkens Korshærs Varmestue, hvor hun bruger de samme egenskaber, som hun har haft med sig hele livet: imødekommenhed, venlighed og evnen til at stille spørgsmål, så alle føler sig mødt. Selvom det nogle gange kan være hårdt at tage afsted til varmestuen, er det altid en givende oplevelse. Hun hjælper de hjemløse med at få et bad og finde ordentligt tøj. Ingen tvivl – det “job” gør Kirsten glad, og de hjemløse sætter pris på hendes hjælpsomhed. I dag er Kirsten 82 år, og hun mener, at det er vigtigt at holde sig aktiv. Hun har aldrig manglet noget at lave og sætter pris på at gøre en forskel for andre – allerhelst med et stort smil på læben. 

Kirsten Kronstrands medlemsbog vidner om 60 års medlemsskab 1. juli 2024. 

Kirsten Kronstrands medlemsbog vidner om 60 års medlemsskab 1. juli 2024.