Lotte Skov
"Det bedste argument for at tage uddannelsen til rengøringstekniker er, at man får en god forståelse af, hvad rengøring er. Man gør rigtig rent og bliver bedre til at skåne sig selv," understreger Lotte.
Foto: Inge-Marie Krøier

Vejen til faglighed: Lotte er nu rengøringstekniker

Lotte Skov, som arbejder i "anden rengøring" i Rengøringsenheden i Aalborg, har taget springet fra ufaglært til faglært. Hun fortæller, at flere kolleger fra rengøringsenheden tog uddannelsen samtidig, hvilket gjorde oplevelsen endnu bedre. Lotte er utrolig stolt af resultatet og glad for, at hun tog beslutningen. Mens hun var på uddannelse, blev hendes job varetaget af en vikar.

Uddannelsesoplevelse
Lotte havde en positiv oplevelse med uddannelsen, og selvom det er fire år siden, husker hun det tydeligt. Hun frygtede eksamen mest, men det gik heldigvis rigtig godt. Små prøver undervejs hjalp dem med at forstå det teoretiske indhold. Det sværeste var at sidde stille, men de mange praktiske øvelser, som at lære om maskiner og ergonomi, gjorde det lettere. At have kolleger med på uddannelsen gjorde det også nemmere at sparre om udfordringerne. Lige nu har hun også to kolleger, der er i gang med uddannelsen.

Klogere på rengøring
Uddannelsen har givet Lotte en bedre forståelse af de rengøringsmaskiner og produkter, hun arbejder med dagligt. Hun har lært, at rengøring ikke bare er rengøring – det handler også om forebyggelse og effektivitet.

Faglig udvikling Lotte er blevet bedre til at planlægge sit arbejde og har ændret sine arbejdsgange, hvilket har gjort hendes hverdag lettere og skånet hendes nakke og skuldre. Hun er mere opmærksom på, hvor meget sæbe og vand hun bruger, og har lært at pakke rengøringsvognen strategisk. Får hun nye kolleger deler hun gerne sin nye viden med dem.

Rengøring er ikke bare rengøring
Personligt har Lotte udviklet sig meget og er nu valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Hun arbejder på en god arbejdsplads, men indrømmer, at de kan blive pressede i perioder med meget sygdom. Som arbejdsmiljørepræsentant fokuserer hun på, at kollegerne bruger de rigtige arbejdsgange og redskaber for at skåne kroppen. "Det bedste argument for at tage uddannelsen til rengøringstekniker er, at man får en god forståelse af, hvad rengøring er. Man gør rigtig rent og bliver bedre til at skåne sig selv," understreger Lotte.

Løntrin og seniordage
Efter uddannelsen er Lotte og hendes kolleger steget tre løntrin. Desværre halter overenskomsten på området bagefter social- og sundhedsområdet. En rengøringstekniker, der er omfattet af en offentlig overenskomst, har først ret til seniordage fra det år, de fylder 60 år, mens social- og sundhedspersonalet har ret til seniordage fra det år, de fylder 58. Liselotte Kjærup-Nielsen, fællestillidsrepræsentant, arbejder på at få en lokalaftale, så rengøringsteknikernes overenskomst bliver lige så attraktiv som for social- og sundhedspersonalet.
________________

Kort om fra ufaglært til faglært
Overvej, hvilken faguddannelse der kunne være relevant for dig inden for dit område. Tal med din leder og tillidsrepræsentant om dine uddannelsesmuligheder og find ud af, hvornår du kan deltage i uddannelsen. Det er nødvendigt at udarbejde en realkompetenceafklaring i samarbejde med uddannelsesstedet, så I kender varigheden af uddannelsen, inden ansøgningen begynder. Udfyld ansøgningen på Den Kommunale Kompetencefonds hjemmeside: www.denkommunalekompetencefond.dk

Økonomisk støtte
Du kan søge om tilskud til lønkompensation via puljen fra ufaglært til faglært i den kommunale kompetencefond. Din rejse fra ufaglært til faglært starter her. Kontakt din lokale tillidsrepræsentant eller FOA Nordjylland for mere information om "Fra ufaglært til faglært" eller "På vej til at blive faglært"-forløb.