Anne-Grethe Sveistrup, faglig sekretær med ansvar for det pædagogiske område.
”Det vigtigt, at forældre får vished om kommunernes vilje til at føre regeringens udspil ud i livet. Kommunerne skal fremtidssikre institutionernes mulighed for at forbedre de vilkår, som skal sikre børnenes trivsel og udvikling,” understreger faglig sekretær, Anne-Grethe Sveistrup.
Foto: Inge-Marie Krøier

Millionerne skal OGSÅ gå til FOAs medlemmer

I FOA Nordjylland har vi med spænding fulgt regeringens nylige udspil om flere voksne i landets daginstitutioner. Endelig er de første 500 millioner afsat for at sikre et øget antal pædagogiske medarbejdere i de enkelte kommuners institutioner.

Midlerne til den længe ventede kvalitetsløft er øremærket pædagogisk personale, og kommunerne vil blive afkrævet dokumentation for at det netop er det pengene bruges til.

Med aftalen tager regeringen det første vigtige skridt til at forbedre kvaliteten i landets daginstitutioner. Det glæder os i FOA Nordjylland, når regeringen påpeger, at pengene SKAL gå til børnene, og lægges oveni de budgetter, som allerede er lagt for dagtilbudsområdet. Med regeringens fordelingsnøgle i hånden melder FOA Nordjylland sig klar til at levere det pædagogiske personale, som minimum skal fastholde normeringen og den nuværende uddannelsessammensætning. Fordelingen på landsplan viser, at 62 procent af de ansatte i institutionerne er pædagoger, 8 procent er pædagogiske assistenter og 30 procent er pædagogmedhjælpere. Det betyder, at 38 procent af normeringen skal gå til FOA Nordjyllands medlemmer. I Aalborg Kommune alene, vil det dreje sig, om det der svarer til cirka 6 millioner kroner af det samlede beløb som tilfalder kommunen. De midler er øremærket til pædagogiskes assistenter og pædagogmedhjælpere.

Mange ansatte pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere arbejder på deltid. Derfor anbefaler Anne-Grethe Sveistrup, som er politisk ansvarlig for det pædagogiske område, at kommunerne tilbyder de deltidsansatte fuldtid. Dernæst opfordrer hun kommunernes udvalgsformænd og direktører med ansvar for dagtilbud til, at ansætte kommunens ledige. Der er ikke færre end 41 ledige pædagogiske assistenter og 27 ledige pædagogmedhjælpere i de kommuner som FOA Nordjylland dækker.

Der er brug for mere uddannet personale, hvis regeringens løfte om at give børn den bedste start på livet, skal blive en realitet. I FOA Nordjylland er vi klar med løsninger, da der er et stort potentiale i at videreuddanne allerede erfarne pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter. Pædagogmedhjælpere, som er over 25 år og som har mere end to års erfaring, kan tage uddannelsen på blot 42 uger.

Det er vigtigt, at kommunerne fremtidssikrer institutionerne, så de kan leve op til den fordelingsnøgle, som regeringen har udstukket. FOA Nordjylland er klar til at tage dialogen med kommunerne som kan forvente, at beløbet til mere pædagogisk personale i daginstitutionerne vil stige fra år til år indtil man i 2025 sætter 1,6 milliarder kroner af om året i hele Danmark. Sammen skal vi sikre, at børn omgives af flere uddannede voksne, som kan tilføre den nødvendige pædagogiske indsats.

”Det vigtigt, at forældre får vished om kommunernes vilje til at føre regeringens udspil ud i livet. Kommunerne skal fremtidssikre institutionernes mulighed for at forbedre de vilkår, som skal sikre børnenes trivsel og udvikling,” understreger faglig sekretær, Anne-Grethe Sveistrup. Vi er klar til dialogen og har en forventning til, at kommunerne vil bruge pengene ansvarligt og efter regeringens fordelingsnøgle, da de ellers skal sendes retur.