Næstformand Pia Pedersen - FOA Nordjyllland
Lad os fokusere på målet i stedet for på egen faggruppe, understreger næstformand Pia Pedersen i et læserbrev bragt i Nordjyske 270920.
Foto: Inge-Marie Krøier

Stærke arbejdsfællesskaber løser kerneopgaverne

SAMMENHOLD: I de sidste måneder er de forskellige faggrupper på arbejdspladserne rykket sammen i et fællesskab, covid-19 har tvunget dem til at arbejde sammen, bruge alle ressourcer, kompetencer og viden for at løse vigtige kerneopgaver - f.eks. at redde liv og skabe tryghed.

Kerneopgaver kan være at sikre pleje eller pasning for dagplejebarnet, den ældre på plejehjemmet, den handicappede på bostedet eller barnet i børnehaven. Forskellige faggrupper har kompetencer og viden der gør, at en fælles kerneopgave kan løses. Alle bidrager og alle er afhængige af hinanden for at det kan lykkes at løse kerneopgaven.

 

I FOA Nordjylland ønsker vi at fremme stærke tværfaglige arbejdsfællesskaber – også på det pædagogiske område, og derfor appellerer vi til øget samarbejde med de øvrige organisationer.

 

Her og nu er minimumsnormeringer det helt store samtaleemne, men hvem skal ansættes? Skal det være pædagoger, pædagogiske assistenter eller pædagogmedhjælpere?

 

FOA Nordjyllands bud er, at man først finder ud af hvilke kompetencer, det er der skal løses. Først når man er enige om kerneopgaven, kan den løses i et stærkt arbejdsfællesskab. Det er politisk besluttet, at en bestemt procentandel blandt de ansatte skal være pædagogiske assistenter, pædagoger mv., men den opdeling mener vi skal sættes på pause til fordel for borgernes behov.

 

Fokusér på den fælles sag og glem så faggruppens mærkesager. Der er brug for samarbejde og gensidig respekt - ikke konkurrence. Der opstår ”enhver-passer-sit”-kultur og det er en uholdbar vej, da stærke arbejdsfællesskaber kræver, at alle trækker på samme hammel. Alle skal byde ind med deres faglige bidrag og komme med forslag til løsninger. Borgeren og kerneopgaven skal være i centrum, og det vil styrke arbejdsglæden og den faglige stolthed.

 

Lad os fokusere på målet i stedet for på egen faggruppe. Lad den tværfaglige gruppe stille viden, ressourcer og engagement til rådighed. FOA Nordjylland er klar til en vi-arbejder-sammen-kultur på arbejdspladserne – er arbejdsgivere og de øvrige organisationer også klar?