Marie-Anna Nørgaard Nielsen
Fællestillidsrepræsentant Marie-Anna Nørgaard Nielsen fra Thisted
Foto: Ditte Heilskov

I samarbejde vil vi øge andelen af pædagogisk ansatte

Andelen af pædagogisk uddannet personale er samlet set skrumpet over en fireårig periode - det vil sige, at kommunerne har ansat flere ufaglærte i børnehaver, vuggestuer og andre pædagogiske tilbud. Heldigvis ser det ikke sølle ud alle steder – heller ikke der, hvor andelen af faglærte er faldet. Sagen er den, at der er uddannede, som går på pension og nye uuddannede som kommer til. Men heldigvis har der været en særlig indsats for at styrke uddannelsesniveauet i Thisted Kommune og især hos det pædagogiske personale.

Velvilje til uddannelse i Thisted Kommune

Fællestillidsrepræsentant Marie-Anna Nielsen fremhæver, at mange pædagogmedhjælpere har taget uddannelsen til pædagogisk assistent, hvor de har fået merit for den erfaring, de allerede har. Endelig fortæller hun, at der tidligere var et stort frafald på uddannelsen, men at næsten ingen er faldet fra det seneste år. I det hele taget ser Thisted Kommune velvilligt på pædagogiske assistenter, og det er efterhånden sjældent man ser stillingsopslag for pædagogmedhjælpere, og derfor er vejen til et job i branchen en uddannelse.

I plejesektoren bliver der også slået stillinger op, hvor man enten søger en social- og sundhedsassistent eller en pædagogisk assistent. Marie-Anna har selv deltaget i samtaler, hvor arbejdsgiver søgte en pædagog, men endte med at ansætte en pædagogisk assistent, og det er en positiv udvikling mener fællestillidsrepræsentanten.

Guleroden er løntrin og faglig udvikling
Af og til er pædagogmedhjælperne, som bliver opfordret til at tage en uddannelse, bekymrede, da det er længe siden, de har været på skolebænken. Derfor opfordrer Marie-Anna de usikre pædagogmedhjælpere til at ringe til jævnaldrende, som netop har taget uddannelsen, da de kan berolige dem. ”Efter endt uddannelse siger de fleste, at de tog uddannelsen, så de bedre kunne være med i de faglige diskussioner på arbejdspladsen. Derudover er uddannelsen gratis for dem, de er sikret at komme tilbage i samme job, og de bliver klædt på til de faglige udfordringer, og så stiger de fem løntrin. Dertil kommer, at de bliver opgraderet til 37 timer, mens de læser, da der er tale om en fuldtidsuddannelse,” understreger Marie-Anna. I øvrigt indbetaler Thisted Kommune pension under uddannelsen, da den er en del af overenskomsten for alle pædagogmedhjælpere, så de ikke mangler de penge, når de stopper på arbejdsmarkedet.

Indtænk uddannelse i budget 2022
Anne-Grethe Sveistrup, som har ansvar for alle FOA Nordjyllands pædagogiske medlemmer, roser den stigende velvillighed i kommunerne. ”Det er bare så positivt at se, kommunerne tager ansvar og sætter sig målsætninger for at uddanne medarbejderne – nu må vi håbe, at alle kommuner tager det med i overvejelserne, når de udarbejder budgetter for 2022 – og husker at der skal følge penge med, når de sender pædagogmedhjælperne på uddannelse."  Hun håber at få overbevist flere kommuner til at indtænke uddannelse af pædagogmedhjælperne, da det er en stor gevinst at få nogle fagligt dygtige medarbejdere retur på de pædagogiske arbejdspladser. 

Gode takter
I samarbejde med kommunerne og de pædagogiske tilbud har FOA Nordjylland længe gjort en indsats for at øge andelen af uddannede. Selvom andelen af pædagogisk personale er faldet de seneste fire år, så har der det seneste år været en stigning. ”Takket være FOA Nordjyllands konstruktive samarbejde med de nordjyske kommuner og uddannelsesinstitutionerne, er der en stigende interessere i at få flere uddannet,” udtaler Anne-Grethe Sveistrup. Hun fortæller, at det blandt andet skyldes kommunernes indsats og de FOA-medlemmer som har takket ja til en merituddannelse til pædagogiske assistent. Desværre opvejer stigningen ikke faldet de foregående tre år, hvor kun Morsø og Aalborg Kommune kan mønstre en øget andel af pædagogisk uddannet personale. 

FOA Nordjylland hjælper dig gerne
Er du uuddannet eller har du kolleger som er det, så er vi i FOA Nordjylland altid klar til at give gode råd om uddannelse – også på det pædagogiske område. Kontakt os på telefon: 46 97 29 00.