Leif Vestbjerg-Nielsen, faglig sekretær
Leif Vestbjerg-Nielsen, faglig sekretær: Må de nyvalgte politikere sørge for at investere i medarbejderne og giv dem tålelige arbejdsforhold. Helst så tålelige - at alle kan være der så længe, at de ikke ser sig nødsaget til at søge tidlig pension.
Foto: Inge-Marie Krøier

FOA: Investér i medarbejderne og giv dem tålelige arbejdsforhold!

Der er fokus på, at et højt antal ansatte søger om tidlig pension – bedre kendt som Arne Pension.

I FOA Nordjylland forstår vi godt at medlemmerne takker nej til at fortsætte på et område, hvor tempo og sygemeldinger sandsynligvis går hånd i hånd!

Der er stor mangel på medarbejdere til særligt social- og sundhedsområdet samt det pædagogiske område, og det øgede tempo og de mange sygemeldinger gør det bestemt ikke lettere at rekruttere medarbejdere. Derfor kære politikere i folketing, regionsråd og kommunalbestyrelse - gør os og samfundet en stor tjeneste - investér i medarbejderne og giv dem tålelige arbejdsforhold, der bevirker at de kan være på arbejdsmarkedet i mange år endnu. 

Alt for ofte oplever vi, at FOA-medlemmer fortæller, at de enten skal løbe hurtigere eller tage ekstra vagter i forbindelse med sygemeldinger. Det er konsekvensen af det alt for opskruede tempo – og det er her vi oplever at kvalificerede faglærte medarbejdere skifter brancher, så arbejdsgivere og kolleger må sige farvel til mennesker med netop de efterspurgte faglige kompetencer. 

Lad os bekæmpe den tendens, så FOA Nordjylland ikke fortsat skal modtage et hav af henvendelser som udelukkende drejer sig om stress. Dertil kommer alle de andre henvendelser, hvor medarbejdere har brug for hjælp i forbindelse med afskedigelse, sygdom eller arbejdsskader. Henvendelser der ofte ender med langvarige sygemeldinger, og desværre også med fratrædelser til følge. 

FOA-medlemmerne giver ofte udtryk for manglende mulighed for at varetage deres arbejde, på en for dem, etisk og moralsk forsvarlig måde. Det kan være svært at sige ’pyt’, når man arbejder med mennesker - i et job der handler om at skabe gode relationer. Mange udekørende i hjemmeplejen oplever, at den fastsatte tid til kørsel mellem besøg er urealistisk. Desuden tager opgaver hos borgere ofte mere tid end beregnet, og i dagplejen og institutionerne er der fx ikke fornøden tid til at efterleve krav om læreplaner – og det betyder, at der går tid fra kerneopgaven med børnene. 

Ved sygefraværssamtaler sker det, at arbejdsgiver retter fokus på medarbejderens privatliv, selvom de ansatte afviser, at privatlivet stresser. Det som oftest stresser FOA Nordjyllands medlemmer, er når de skal prioritere opgaveløsning på jobbet, hvor alle opgaver er lige vigtige. 

I flere år har politikerne gennemført mange teoretiske effektiviserings- og besparelsesprocesser. Desværre er der aldrig foretaget undersøgelser af besparelsernes konsekvenser. I FOA Nordjylland mener vi, at en sammenhæng mellem besparelser og syge medlemmer er sandsynlig! 

Hvis en medarbejder sygemeldes med stress, betyder det ofte en længerevarende sygemelding som fører til udbetaling af sygedagpengerefusion til arbejdsgiveren. Ville det ikke være bedre, hvis arbejdsgiverne (læs politikerne) sørgede for budgetter som skaber tålelige arbejdsforhold? Lad os undgå de mange belastningstilstande som fører til sygemeldinger og stress! 

Dertil kommer borgernes reaktioner – at ældre borgere er kede af at møde mange forskellige pleje- og omsorgsmedarbejdere. Børn der oplever skift af voksne og forældre der er kede af at børn skal passes af andre, når det faste personale melder sig syge. Må de nyvalgte politikere sørge for at investere i medarbejderne og giv dem tålelige arbejdsforhold. Helst så tålelige - at alle kan være der så længe, at de ikke ser sig nødsaget til at søge tidlig pension.


Bragt i Nordjyske 12. december 2021