Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland
Vi ønsker ikke, at nogen skal ende i en blindgyde, hvor der ikke er andre muligheder end tidlig pension, understreger Kristian Gaardsøe.
Foto: Inge-Marie Krøier

Lad gode arbejdsvilkår blive det nye mantra

Siden den 1. august har mange kunnet søge om tidlig pension hos Udbetaling Danmark, men er det egentlig det vi vil som samfund? Du har nemlig kun ret til at søge, fordi vi ikke har været gode nok til at passe på dig, mens du har været på arbejdsmarkedet.

Siden den 1. august har mange kunnet søge om tidlig pension hos Udbetaling Danmark, men er det egentlig det vi vil som samfund? Du har nemlig kun ret til at søge, fordi vi ikke har været gode nok til at passe på dig, mens du har været på arbejdsmarkedet. Tidlig pension er desværre en nødvendig ordning, men i FOA Nordjylland vil vi hellere opfordre arbejdsgiverne til at se på vilkårene for arbejdet. Opfordre dem til at se på det faktum, at der mangler mange hænder - og at det har stået på i en rum tid. Opfordre til at der bliver aftalt nogle attraktive seniorordninger, så det sikrer at fagligt dygtige medarbejdere bliver lidt længere. Få dem til at sikre, at den faglige arbejdskraftmangel ikke forværres. Gøre alt for at fastholde de faglærte medarbejderne inden de så meget som tænker på at søge om tidlig pension.

 

Lad det være helt klart – ikke alle kan få tilkendt tidlig pension. Du skal fx præstere en høj anciennitet på arbejdsmarked og samtidig kunne bevise det.

 

Hvis du har indbetalt til efterlønsordningen, så er det også en mulighed – og her skal du tale med din a-kasse.

 

Du kan også have mulighed for seniorpension, og her skal du kontakte din fagforening.

 

De ordninger gælder kun for dig som er hårdt mærket af arbejdslivet, og hvor der ikke synes at være andre udveje. Der er tale om ordninger som ingen af os i virkeligheden ønsker. De er et nødvendigt onde som følge af alt for dårlige arbejdsvilkår. Vilkår som i sidste ende har betydet, at du har fået så mange fysiske og psykiske knubs, at du ikke længere kan fungere på arbejdsmarkedet.

 

Spørgsmålet er om du og jeg ønsker at nogen bliver nødsaget til at søge tidlig pension? Nej – det gør vi ikke. Vi ønsker ikke, at nogen skal ende i en blindgyde, hvor der ikke er andre muligheder end tidlig pension. Vi ønsker ikke at medarbejdere efter et langt og slidsomt arbejdsliv takker af fordi kroppen siger fra, og fordi smerterne ikke længere er tålelige. Vi ønsker ikke, at nogen skal takke af fordi arbejdslivet tager al overskud. Det er ikke værdigt. Tidlig pension skal ikke fremover være arbejdslivets endestation. Der er brug for alle medarbejdere – uanset timetal.


Vejen frem er i stedet at passe på dig, mig og alle kolleger – hele arbejdslivet. At sikre at vilkårene er så gode, at tidlig pension er overflødig.

 

Er der alligevel brug for alternative løsninger undervejs, så lad os fortsætte de gode takter, hvor fagforeninger og arbejdsgivere bliver enige om attraktive lokale senioraftaler. I FOA Nordjylland har vi fx et fortræffeligt samarbejde med Aalborg Kommune. Lad det fortsætte, så seniorordningerne gør, at flere takker ja til at blive to år mere. Derudover kunne vi i FOA Nordjylland godt ønske os, at arbejdsgiverne også vil tilbyde nogle særlige pensionsmuligheder, til dem der trænger. Det er svært at redde alle på målstregen, men i fagforeningerne vil vi til enhver tid gøre, det vi kan. 

Sammen har vi som samfund en fælles opgave – nemlig at sikre gode arbejdsvilkår for de kommende generationer. Sammen skal vi sikre, at der er hænder nok til at klare de arbejdsopgaver, der skal løses. Dét er i virkeligheden forudsætningen for at ingen bliver slidt ned før tid. Er der hænder nok, og er arbejdsvilkårene i top – ja, så tror vi på, at fremtidens unge vil ønske et job, fx på social- og sundhedsområdet, hvor der i dag er en akut mangel på faglært arbejdskraft. Lad gode arbejdsvilkår blive det nye mantra.