Kristian Gaardsøe, formand, FOA Nordjylland, Østerport 2, Aalborg
Kristian Gaardsøe: Spark budgetloven på lossepladsen - og lad os få velfærden tilbage i højsædet.
Foto: Inge-Marie Krøier

Skrot så den velfærdshadende budgetlov

Med lov skal man velfærd ødelægge. Den forhadte budgetlov kostede sidste år danskerne tre mil-liarder kroner i velfærd. Det var ellers rede penge på kommunernes kistebunde, som de bare ikke turde at bruge. Budgetloven holder nemlig ængstelige kommunaldirektører vågne om natten - for den er sat op som var det rockere, der havde fundet på den…

Hvis kommunerne bruger en smule mere end det aftalte budget, så får de milliondyre dummebøder af Finansministeren.  

Kommunaldirektører og borgmestre agerer overforsigtigt af samme grund. Ni ud af 11 nordjyske kommuner sidste år brugte ikke alle de penge de havde til rådighed. Hjørring sendte hele 55 ubrugte millioner tilbage til København. Frederikshavn kunne ikke finde anvendelse til 33 millioner kroner. Det er velfærdkontanter, de aldrig ser skyggen af igen. Kun Aalborg og Rebild gik lidt over deres budget.

Store konsekvenser
Det har kæmpestore konsekvenser, når kommunaldirektørerne holder pengene i banken, i stedet for at bruge dem på nyt personale, efteruddannelse eller på at skabe bedre arbejdsmiljø. Hvis vi ser på de tre milliarder kroner, som landets 98 kommuner ikke fik brugt på velfærd sidste år, så er det utrolige ting, man kunne have anvendt pengene til:

  • Underforbruget kunne fx have givet en times ekstra rengøring om ugen til 122.500 modtagere af hjemmehjælp over 65 år. 
  • Man kunne også have givet de godt 38.000 ældre på landets plejecentre, hvad der svarer til 3,6 timers ekstra hjælp om ugen for de penge.
  • Eller også kunne alle landets 715.000 børn mellem 6-16 år have fået et års gratis medlemskab af den lokale idrætsklub samt en skolecomputer.


Det er vanvid. Det er tyveri. Det skal stoppes.

Skrot den forbandede lov nu
I bedste fald skrotter man budgetloven hurtigst muligt. Der vil ikke blive tændt mange lys på dens grav de efterfølgende år. 

Hvis vores politikere har så lidt tillid til vores kommuner, at de ikke tør skrotte den, så skal loven som minimum ændres. Det kan ikke være rigtigt, at de penge kommunerne ikke bruger inden for et regnskabsår, sendes tilbage til fordeling andre steder. Den enkelte kommune skal kunne tage dem med ind i næste års budget.

Budgetloven kvæler de politiske ambitioner om at skabe den mest mulige velfærd, fordi angsten driver værket, og ikke ønsket om den bedst mulige omsorg for borgerne.
Spark budgetloven på lossepladsen - og lad os få velfærden tilbage i højsædet.