Birgitte Nørgaard Nielsen og Max Lindegaard
Birgitte Nørgaard Nielsen og Max Lindegaard - "Jeg har virkelig manglet det kursus. Og nu glæder jeg mig til at komme i gang med den nye viden," fortæller Max.
Foto: Inge-Marie Krøier

Brugbar viden på FOAs faglige AMR-uddannelse

Et hold arbejdsmiljørepræsentanter fra hele det nordjyske område har netop sluttet seneste AMR-kursus som er det, FOA tilbyder alle som har gennemført den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Max og Birgitte er to af dem, og de fortæller, at de har fået mere faglig robusthed og brugbar viden med i ryg-sækken. De opfordrer gerne andre til at deltage i kurset.

Desværre er det ikke alle arbejdsmiljørepræsentanter som kommer afsted på den faglige AMR-uddannelse - måske fordi hverdagen er presset eller på grund af færre pladser på holdet under corona. Det sidste gælder Max Lindegaard som sidste år blev valgt som ny arbejdsmiljørepræsentant på retspsykiatrisk afdeling på Mølleparkvej i Aalborg. Han ville gerne have været afsted tidligere, men holdet var fyldt op, og derfor kom han først på et hold i 2022.

”Jeg har virkelig manglet det kursus. Og nu glæder jeg mig til at komme i gang med den nye viden. Det lovpligtige kursus fortalte mig om alle de lovpligtige opgaver jeg skal indfri, men på kurset her, får vi viden om hvad vi ellers kan gøre,” fortæller Max.

Seneste hold til FOAs faglige AMR-kursus i det nordjyske område. 

Seneste hold til FOAs faglige AMR-kursus i det nordjyske område. På billedet ses udover Max Lindegaard og Birgitte Nørgaard Nielsen - Casper Kjærsgaard, Jannie Viborg Kristensen, Lenette Sørensen,  Christina Pedersen, Kathrine Andersen, Peter Olofsen og Susanne Riis Jensen. 

Understøt arbejdspladsens arbejdsmiljø med uddannelse
Leif Vestbjerg-Nielsen som er ansvarlig for arbejdsmiljøområdet i FOA Nordjylland, opfordrer arbejdsgiveren til at sende arbejdsmiljørepræsentanten på det faglige AMR-kursus. ”Uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter handler ikke om den enkelte – men om hele arbejdspladsens trivsel. Derfor er det vigtigt, at ledelsen, de tillidsvalgte (AMR og TR) og kollegerne i samarbejde sikrer at arbejdspladsens arbejdsmiljø tages alvorligt. Første skridt på vejen er uddannelse, så den enkelte kender til forebyggelse, risikovurderinger og i øvrigt har et indblik i opgaverne og rollen,” understreger Leif Vestbjerg-Nielsen.

Brænder for at gøre en forskel
Birgitte Nielsen er også nyvalgt på posten, og hun har hele tiden vidst, at det var hamrende vigtigt med godt arbejdsmiljø, og det seneste kursus har kun understreget vigtigheden af den opgave som hun, Max og de øvrige arbejdsmiljørepræsentanter står overfor. ”Jeg brænder for det, og vil gerne gøre en forskel for mine kolleger, og da der ingen arbejdsmiljørepræsentant var i hjemmeplejen i Mariager, stillede jeg op og blev valgt i september 2021. Og som ny på posten kan jeg sandsynligvis se andre problematikker - netop fordi jeg er ny på arbejdspladsen,” fortæller Birgitte.

 

Lovstof kobles med dagligdagens udfordringer

Med ny viden fra kurset vurderer Birgitte, at den lovpligtige viden kan komme i spil på nye måder, og begge er de overbevist om, at de samlede nye erfaringer kan give dem mere pondus. ”Jeg tænker, at jeg kan koble lovstof og paragraffer med dagligdagens udfordringer. Det er fedt at have loven i hånden - det er ikke hokus pokus og noget jeg finder på, men lovstof og bekendtgørelser som understøtter mine synspunkter,” siger Birgitte.

De indrømmer begge, at det lovpligtige kursus blot var en introduktion, og at de efterfølgende stod tilbage med spørgsmål. Efter det seneste kursus ved de, hvad de gerne vil være bedre til, og hvilke veje de kan gå. Begge nævner de det psykiske område – Max i forhold til psykisk vold og trusler og Birgitte i forhold til den utryghed det kan give, når der er psykiatriske borgere i hjemmeplejen. På kurset har de talt om, hvordan de imødegår problemerne, og heldigvis var de overbevist om, at der er hjælp at hente i bekendtgørelser om psykisk arbejdsmiljø. 

 

Psykisk arbejdsmiljø i fokus

Max fortæller, at han har skærpet opmærksomheden i forhold til psykisk arbejdsmiljø, og han tror, at mange kunne profitere af mere viden om det psykiske arbejdsmiljø – i forhold til sygemeldinger og stress.

 

Birgitte tilføjer: ”Det føles som om vi er håbløst bagud på alle områder, og derfor er det blot en ekstra psykisk belastning, at der mangler hænder!” Med et bedre psykisk arbejdsmiljø mener de begge, at deres fag ville fremstå bedre, og at det kunne mindske rekrutteringsproblemerne. Derfor tænker de, at deres rolle vil kræve endnu større indsats fremover – også selvom de føler, at de bliver presset fra alle sider.

”Det værste er, at fagligheden indimellem sættes på prøve. Og det påvirker mig, at jeg hele tiden tænker på at risikoen for fejl øges, når kørelisterne er pressede,” fortæller Birgitte.

 

Arbejdsmiljørepræsentantens rolle

Max slutter med at sige, at han synes der er godt, at FOA arbejder for at højne arbejdsmiljørepræsentanternes status. ”Forhåbentlig er det med til at gøre, at vi i højere grad vil blive accepteret – for vi kan godt mærke, at der er forskel på det at være arbejdsmiljørepræsentant i forhold til at være tillidsrepræsentant. Er der travlt på jobbet, så bliver tiden til AMR-arbejde snarere skåret væk i forhold til de opgaver jeg skal lave,” fortæller Max.

Flere på holdet har oplevet at kollegerne går til TR, også selvom det var en AMR-opgave. Men det handler også om, at det er godt for en AMR at gøre sig synlig og fortælle, hvad det er du gør. Det gør også Birgitte glad at høre, at TR og AMR skal sidestilles og i samspil får arbejdspladsen til at fungere.

Skulle de som nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter mangle noget, kunne det være en start-kit med de vigtigste opgaver, så den enkelte ved, hvor man skal starte, når man bliver valgt. Og selvfølgelig med en god beskrivelse af den ekstra faglige uddannelse som bliver tilbudt.