Kristian Gaardsøe taler til 25-års jubilæum for de pædagogiske assistenter
Vi kan i dag fejre den pædagogiske assistentuddannelses 25-års jubilæum og jeg vil gerne lykønske den smukke svane.

Den grimme ælling blev en smuk svane

I anledning af jubilæet for den pædagogiske assistentuddannelse var der jubilæumsfest for nuværende og tidligere elever, arbejdsgivere og samarbejdspartnere på SOSU Nord i Aalborg.

Blandt talerne var bl.a. René Johansen, næstformand i det Lokale Uddannelsesudvalg på SOSU Nord og sektorformand i FOA Frederikshavn samt Kristian Gaardsøe, formand for SOSU Nords bestyrelse og formand i FOA Nordjylland.

Her kan du læse Kristian Gaardsøes tale – om hvordan de studerende nu er blevet attraktive efter år, hvor man ikke ville røre de færdiguddannede med en ildtang.

Der var engang for 25 år siden en del nyuddannede, som bare gerne ville ud for at gøre en forskel for børn og unge. De kom, spændte og klare med deres eksamensbeviser, ud på institutioner og skoler. Med i rygsækken havde de masser af viden og erfaring omkring børns udvikling, om hvordan man gør dem trygge.

Mange blev mødt med: - Den uddannelse er ikke groet i vores baghave. Måske er det ikke de præcise ord, der blev sagt. Men et utal af politikere og nogle faggrupper har ikke villet røre eleverne fra denne uddannelse med en ildtang.

De kan sagtens råbe højt om mangel på personale og kolleger, men titlen på deres nye kolleger har hele tiden helst skulle være den samme som deres egen. Der er så at sige stadig nogen, som skamrider gamle kæpheste.

Det er så moderne at afvise ting i dag, ved at sige, det har ikke groet i min/vores baghave. Og Nej, den pædagogiske assistent uddannelse har heller ikke groet i vores baghave.

Den har groet i skolens FORHAVE. Og jeg viser den gerne frem til alle, der vil se den, for jeg er stolt af den.

Man siger jo, at nogle steder i Jylland skal tilflyttere vente en eller måske endda to generationer, før de bliver accepteret som en legal del af byen. Sådan er det også lidt med denne uddannelse. Men mange politikere og ledere på arbejdspladserne har opdaget, hvor dygtige og vigtige de pædagogiske assistenter er i dagligdagen.

At anerkendelsen af den pædagogiske assistent uddannelse har nået disse højder på arbejdsmarkedet, må vist kaldes en arbejdssejr.

Jeg tænker, at dem, der stadig kritiserer de pædagogiske assistenter, minder lidt om mig selv, når jeg anmelder en film, som jeg faktisk ikke har set, bare fordi jeg ikke er så vild med den skuespiller, der har hovedrollen.

Mange har kaldt uddannelsen Den grimme ælling, men vi må da nok sige, at det har ændret sig. I dag lykønsker vi en smuk svane.  

Den pædagogiske assistentuddannelse har været under forandring gennem de 25 år, den har bestået. Fra pædagogisk grunduddannelse til pædagogisk assistentuddannelse, PGU til PAU og længden på uddannelsen er også øget. Senest er virkeområdet udvidet til også at omfatte ældreområdet i kommunerne.

SOSU Nord har i et samarbejde med arbejdsgiverne og FOA i Nordjylland formået, at få uddannelsen anerkendt mere og mere gennem årene.

Vi kan i dag fejre den pædagogiske assistentuddannelses 25-års jubilæum og jeg vil gerne lykønske den smukke svane.

Jeg vil takke alle pædagogiske assistenter, som holdt ud i kampen om anerkendelse og at I tog uddannelsen, også dem der netop i dag har afsluttet deres uddannelse. Der er vildt meget brug for jer derude.

Jeg vil gerne, på vegne af SOSU Nord, takke SOSU Nord for at holde ud. Tak at I bliver ved med at være med til at udvikle uddannelsen. Og anerkende at SOSU Nord har planer om at udvide uddannelsesområdet med EUX pædagogisk assistent på vores erhvervsgymnasium – sundhed og pædagogik, næste år.

Og så vil jeg slutte af med en opfordring til politikerne og arbejdsgiverne. Se nu at anerkende den pædagogiske assistent uddannelse og se så at få ansat nogle af disse dygtige medarbejdere til gavn for alt og alle.

Et stort tillykke til alle pædagogiske assistenter. Vi er meget stolte af jer.

Tak for ordet.