Kvinde på cykel
Modelfoto
Foto: Colourbox

Ingen dispensation til tidlig pension – grundet børnepasningsorlov

Med glæde har social- og sundhedsassistent Marianne Hansen de seneste 38 år arbejdet på Aalborg Sygehus – primært som nattevagt. Efter mange rigtig gode år på arbejdsmarkedet havde hun set frem til at gå på tidlig pension, men ville ønske der kunne gives dispensation for de to år hun havde børnepasningsorlov.

Desværre ser det ikke ud til, at perioder med børnepasningsorlov regnes med – heller ikke selvom FOA Nordjylland bragte sagen videre til forbundssekretær Maria Melchiorsen som bragte den videre til Folketinget.

Før ansættelsen på Aalborg Sygehus havde Marianne job i cirka 7 år, hvor hun blev udlært på kontor, havde job som ufaglært sygehjælper og tog uddannelse til sygehjælper.

Børnepasningsorlov i en tid med høj arbejdsløshed
I efteråret 2021 søger Marianne tidlig pension, men får det svar, at hun ikke har optjent fuld anciennitet for tidlig pension. Det skyldes de to år, hvor hun, på opfordring fra den daværende regering, tog forældreorlov, da det var en tid med høj arbejdsløshed. De to år tæller ikke med i regnskabet og gør, at Marianne føler hun er kommet i en klemme som hun ikke føler er helt retfærdig. Fra 1992 og frem til 2000 var der nemlig flere love om børnepasningsorlov på dagpenge, som begge forældre kunne gøre brug af. De to år tæller ikke med som en del af den tid man er på arbejdsmarkedet, selvom hun på papiret stadig var ansat på Aalborg Sygehus.

Tid på børnepasningsorlov tæller ikke
Loven skulle på den ene side hjælpe småbørnsforældre og desuden tage toppen af den store arbejdsløshed som prægede 90’erne. Det betød i Mariannes tilfælde, at hun gik på orlov, mens der kom en vikar ind for hende i den periode, hun var på orlov. Det gjorde, at en anden kom i job og fik erfaring. På netop det punkt føler Marianne, at hun og andre i samme situation kommer i klemme i forhold til tidlig pension. ”Vi gik på orlov fordi det var en mulighed, og fordi vi dermed kunne bringe andre ud på arbejdsmarkedet i en tid med høj arbejdsløshed. I perioden var jeg fortsat ansat på afdelingen, men tiden tæller desværre ikke,” fortæller Marianne.

Indsats for at søge om dispensation til tidlig pension
Undervejs har Marianne gjort en stor indsats for at sætte sig ind i den tids udfordringer og den lovgivning som gjorde det muligt for hende at søge om orlov. Samtidig har hun sendt mails til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der på daværende tidspunkt var på barsel. Sagen blev derfor overdraget til hans stedfortræder Matias Tesfaye som opfordrede Marianne til at klage via Udbetaling Danmark. I mellemtiden har der været en høring om selvsamme sag i begyndelsen af marts, og nu er svaret kommet – Marianne får ikke dispensation til en tidligere tidlig pension.

Fakta om Mariannes orlov

  • Barselsorlov første barn 1982 – 4 måneder
  • Barselsorlov andet barn 1988 – 6 måneder + frikøb i 6 mdr. u. løn
  • Barselsorlov tredje barn 1992 – 6 måneder + frikøb i 6 mdr. u. løn
  • Søgte og fik to års forældreorlov/orlov til børnepasning på 60 procent af lønnen


 

Læs om kravene til tidlig pension på Borger.dk