Pia Pedersen, Næstformand i FOA Nordjylland

Foto: Inge-Marie Krøier

Senioraftaler - gør nu noget arbejdsgivere

Teksten her repeterer vi, for dem der ikke læste med, da vi skrev den i 2019. Budskabet er i dag mere presserende end dengang – seniorernes rammeaftale skal i brug, hvis vi skal mindske manglen på arbejdskraft.

For tiden holder vi seniormøder for medlemmer, og FOA Nordjylland har i marts måned holdt to stormøder med knap 400 seniorer over 55 år. De er bestemt interesseret i at høre om senioraftaler, så det er nu I skal slå til arbejdsgivere!

Og som en væsentlig bibemærkning, så stiger antallet af borgere over 65 år med over 22.000 personer i perioden 2020 til 2030 i Region Nordjylland.

Benyt de aktuelle aftaler for seniorer som ER indgået. Rammeaftalen om seniorpolitik er desværre en aftale som (fortsat) samler støv i de fleste kommuner og regioner. Den aftale har eksisteret i mange år (2008), men desværre er den kun blevet brugt meget få gange! I aftalen står der, at man opfordrer arbejdsgiver til at holde seniorsamtaler, for at fastholde dygtige medarbejdere som er på vej til at forlade arbejdsmarkedet.

Alle taler om rekruttering og behovet for flere medarbejdere - særligt på ældreområdet. Min opfordring skal lyde, at man med fordel kan fastholde de som allerede er ansat i faget. Der er lavet en ny undersøgelse som siger, at 1 ud af 3 overvejer at forlade faget. Det vil være en katastrofe for den offentlige sektor, og ikke mindst borgerne på landets plejehjem og i hjemmeplejen, hvis det sker.

Det er nu der er brug for handling, hvis ikke kommunerne skal stå med massiv personalemangel om få år. Gør alt for at fastholde de dygtige medarbejdere, som har mange års erfaring i jobbet. Det koster selvsagt lidt at gøre brug af rammeaftalen, men set i forhold til de konsekvenser det vil få, hvis medarbejderne i stedet forlader jobbet, så er der tale om småpenge.

Mit forslag er, at arbejdsgiverne starter med en seniorsamtale, så der kan udformes en aftale med den enkelte medarbejder om de sidste arbejdsår. Det kan eksempelvis være en fridag om ugen, ændret arbejdsmængde mod indbetaling af fuld pension, ingen eller få aften- og nattevagter.

Der er ingen tvivl om, at arbejdsmiljøet er altafgørende, når man spørger FOAs medlemmer, hvorfor de stopper på jobbet for at overgå til efterløn eller pension.

Tænk hvis man kan fastholde fagligt kompetente medarbejdere i jobbet – blot to år mere. Alle ved der kommer flere ældre, og samtidig stopper mange på grund af alder. Derfor er det tid at tørre støvet af seniorernes rammeaftale og tage den i brug. I FOA Nordjylland er vi klar til at forhandle, hvis I politikere virkelig mener noget med alle de flotte valgløfter. Kontakt os - så vi sammen kan fastholde de medarbejdere som er på vej på efterløn eller pension.

Det skal siges, at der i 2022 er gode takter i flere kommuner, og at det også kræver at FOA-tillidsvalgte og FOA-medlemmer presser på for at få seniorsamtaler på dagsorden.


Bragt i Nordjyske 17. marts 2022