Vesthimmerland: Russisk roulette eller salamimetoden?
Hvad ønsker sundhedsudvalget?
Skal vi forsætte med at lade sundhedsudvalget spille russisk roulette med borgerne på plejecentrene? Eller skal vi forsætte salamimetoden med at lukke enkelte afdelinger på forskellige plejecentre?
Forandringer skaber utryghed, forandringer for nogle af de svageste borgere i Vesthimmerlands Kommune skaber endnu mere utryghed, ikke kun for beboerne - men også for de pårørende og personalet, der ikke ved, om de er ”købt eller solgt”.
Af: Kira Nymark, Overmarkvej 89, Højslev - fællestillidsrepræsentant for Social- og sundhedsområdet i Vesthimmerland.
Plejecenter Solvang har lukket afdelinger over tid - først aflastningen, der flyttes til det nye korttids afsnit i Farsø, herefter følger yderligere to afdelinger. Det skyldes for mange tomme stuer på de forskellige plejecentre i Vesthimmerland.
Stik imod alle beregninger er der ikke nok ældre – endnu - i Vesthimmerland, der har behov eller ønsker at komme på et plejecenter. Nogle vælger også at flytte på et plejehjem i en anden kommune. Det gør, at Vesthimmerlands Kommune har fået lavet en såkaldt plejeboliganalyse. Den har til formål at oplyse, hvad der kan spares ved at lukke det enkelte plejehjem. Det bliver pointsat i forhold til forskellige vilkår som fx beliggenhed, bygningens stand, stuernes størrelser, fællesarealer inde og ude m.m.
Der er en forståelse af, at for mange tomme stuer betyder, at der må ske ændringer. Alt for mange tomme plejebolig stuer kræver store ændringer. Det var det, plejeboliganalysen lagde op til. Der var udarbejdet fire forskellige scenarier - fire voldsomme scenarier som har skabt røre alle de pågældende steder, men måske også forståelse fra personalets side, at det var en nødvendighed, når plejeboligerne står tomme.
Idet plejeboliganalysen bliver offentliggjort, kører der en proces i kommunen, hvor de berørte arbejdspladser skal høres i de forskellige MED-lag (læs; MED = medindflydelse og medbestemmelse). I Vesthimmerland har vi fire MED-lag, og her skal medarbejdere komme med eventuelle bemærkninger. Der skal holdes borgermøder, og der skal måske holdes ekstra informationsmøder for beboere og pårørende. En proces som vi bestemt er glade for, men det er også en lang og tidskrævende proces for mange ansatte i kommunen.
Nu beder I os om at gøre det igen, dog med mindre fatale konsekvenser. For nu ønsker sundhedsudvalget ikke, at nogen af scenarierne skal føres ud i livet. Det er en lettelse for mange - for de berørte beboere, de pårørende og medarbejderne - men nu en bekymring for andre. Denne gang peger pilen mod plejecenter Aaglimt i Aalestrup og Plejecenter Højgaarden i Farsø. Der lægges op til, at de hver skal nedlægge en afdeling – det vil sige, at der bliver lukket 17 pladser i alt.
Jeg vil kalde den metode for salami-metoden. Luk lidt her og der, så krydser vi fingre for og håber, der ikke skal lukkes mere. Hvis sundhedsudvalget vælger at føre det scenarie ud i livet, vil vi gerne kunne forvente, at vi får ro på de kommunale plejecentre. Det trænger vi alle til!
Jeg har været sammen med sundhedsudvalget flere gange. Mange gange har det drejet sig om plejeboliger, fremtidens plejehjem og senest en idé og vision om tryghedsboliger for ensomme ældre. Der har vi haft mange gode snakke, men det er også mit indtryk, at sundhedsudvalget synes, at plejeboligerne i Vesthimmerland er utidssvarende og gamle. Nogle af dem er små, og det kan være svært, at få de rette hjælpemidler ind på stuen og stadig bevare borgerens eget hjem, som en plejebolig nu en gang (stadigvæk) er.
Vi mangler stadig svar på, hvad sundhedsudvalget mener. Hvad har de visioner om, når det gælder fremtidens plejehjem og tryghedsboligerne?