Unge SOSU-studerende i spændende skills-rejse: Fra nervøsitet til styrket selvværd
Mød Ishai-Reda og Ida Maria, de seje social- og sundhedsassistentelever, der skal kæmpe om at blive de bedste i regionen!
De er elever på Social- og sundhedsskolen i Thisted (SOSU STV), og de har bl.a. imponeret deres lærere med deres flotte resultater i farmakologi. Nu skal de vise, hvad de kan i de regionale mesterskaber i skills den 28. november 2023.
Af: Inge-Marie Krøier
Det bliver en spændende og udfordrende dag, hvor de skal demonstrere deres færdigheder i sygepleje og omsorg. De skal ikke bare have styr på sygdomme, symptomer, behandling, forebyggelse og etik, men også være gode til at kommunikere, samarbejde, planlægge og dokumentere deres arbejde. Ida Maria og Ishai er gået i skarp træning for at forberede sig til konkurrencen. De glæder sig til at møde de andre deltagere og vise, hvor dygtige de er. De håber på, det går godt, så de kan tage gode erfaringer med sig videre – måske til de nationale mesterskaber?
Sagde ja - trods stort publikum
De fik en weekend til at overveje deres deltagelse, og sagde begge ja, selvom et stort publikum virkede en smule skræmmende. De takkede ja til udfordringen, blev tilmeldt og fik vigtige datoer til kalenderen og styr på alt det praktiske med tøj og t-shirts. Selve træningen startede i oktober, og heldigvis har der været god opbakning fra deres praktikpladser.
Ida Maria Sørensen - social- og sundhedsassistentelev.
Selvværd og faglighed i top
Ida Maria og Ishai-Reda skal vise deres faglige kunnen foran et større publikum. Det er lidt grænseoverskridende, men de har vænnet sig til det. ”Træningen til skills har givet mig mere selvværd og mod. Jeg tør stå ved mig selv,” siger Ishai-Reda. De har ikke kun styrket deres faglighed, men også deres personlighed. Det havde de ikke regnet med. Begge glæder sig til at opleve regionsmesterskaberne sammen med deres familie og et hold grundforløbselever fra SOSU STV.
De tør mere nu
De bruger meget tid på at reflektere over deres praksis og finde teori, der passer til, det de gør. Det er en god træning til skills, hvor de skal argumentere for det, de gør. De har også lært at sige fra, hvis de får opgaver, de ikke kan klare. ”Nu tør vi stå op for det, vi mener og passe på os selv,” siger Ida Maria. De føler sig mere fagligt sikre og forventer, at det kan give dem et forspring, når de skal søge job.
Suger viden til sig
Begge gør de alt for at tilegne sig mere viden. Ida Maria fortæller: ”Jeg læner mig op ad alle mine kolleger. Suger til mig, stiller spørgsmål og undrer mig. Jeg elsker bare at lære, og vi kan jo altid lære nyt,” siger hun med overbevisning. Det samme gælder Ishai-Reda, som har efterspurgt flere opgaver, hvor hun kan dispensere medicin, da det udfordrer hende. Hun er i praktik på Bakkely, som er en del af Dragsbækcentreret og Ida Maria er på plejecentret i Snedsted – begge får de opbakning til projektet og trives med de udfordringer, de får.
Kendte ikke til SOSU-faget
Ida Maria og Ishai-Reda er elever på social- og sundhedsassistentuddannelsen. De er glade for deres valg, men de vidste ikke meget om faget, da de gik i folkeskolen. Derfor synes de, det er godt at vise SOSU-faget frem i forbindelse med skills. Faget er både praksisnært og et springbræt til andre områder inden for sundhed og omsorg. Det synes Ishai-Reda er rart: ”Jeg lærer bedst, når jeg kan afprøve det, jeg har lært i teorien.”
Mere fokus på SOSU-fagene i folkeskolen
De to elever fortæller, at folkeskolens brobygning mest handlede om gymnasiale uddannelser, som ikke interesserede dem. De savnede mere information om SOSU-fagene fra deres lærere. Ishai-Reda kendte nærmest ikke til social- og sundhedsassistentuddannelsen, og Ida Maria vidste kun, at hun ville arbejde med mennesker. De ville ønske, at der bliver talt mere positivt om faget i folkeskolen, så flere unge kan få øjnene op for det.
En til en læring er guld
Ida Maria og Ishai-Reda træner hårdt til regionsmesterskaberne i skills, hvor de skal vise deres faglige kunnen. De får en til en undervisning i teori, som de synes er fedt. ”Det er megagivende at sætte sit eget præg på teorierne,” siger Ida Maria. Ishai-Reda tilføjer, at det får hende til at reflektere mere over det, hun gør i praktikken. De to elever har et godt samarbejde, som, de tror, er en af deres styrker. ”Vi kender hinanden rigtig godt og støtter hinanden,” siger Ida Maria.
Ishai-Reda Gurung - social- og sundhedsassistentelev.
Refleksioner fylder meget
De bruger meget tid på at reflektere over deres praksis. De finder teori, der passer til det, de gør og laver refleksioner om de mennesker, de arbejder med. Det er en god træning til skills, hvor de skal argumentere for valg og fravalg. De arbejder blandt andet med etik og palliation, som er en lindrende behandling for alvorligt syge. For de to elever er skills mere end en konkurrence. Det er også en chance for at udvikle sig personligt og fagligt. De er sikre på, at de får mange erfaringer, som de kan bruge fremover.