Arbejdsmiljø-nyt
I uge 43 satte FOA Nordsjælland fokus på arbejdsmiljøet i forbindelse med den Europæiske Arbejdsmiljøuge.
Det gjorde vi fordi vi hver uge modtager henvendelser fra FOA´s medlemmer, der oplever stor belastning på deres arbejde. Medlemmerne beskriver et arbejdsmiljø, hvor de ikke kan udfylde den kerneopgave, de er ansat til at levere.
I arbejdsmiljøloven står det beskrevet at det er Ledelsens ansvar at sikre, at arbejdsmiljøet er sundt, sikkert og forsvarligt.
I FOA Nordsjælland hører vi ofte om komplekse problemstillinger der samlet set giver et presset arbejdsmiljø og derfor tror vi på, at vi bedst kan løse problematikkerne ved at tage et fælles ansvar for løsningerne.
Problematikken omkring belastende arbejdsmiljø gælder alle faggrupper under en FOA-overenskomst. Især medarbejdere i sundhedssektoren og de pædagogiske fag rapporterer om stigende mental udmattelse, omsorgstræthed, stress og endda udbrændthed.
Forskere beskriver problemet, politikere diskuterer det, ledere erkender det, og vi som fagforening hører om det i form af et kraftigt stigende sygefravær, behov for rådgivning, opsigelser og frasigelse af tillidsposter – eller blot mangel på engagement i arbejdet.
Mental belastning og stress er de store udfordringer
Når medlemmer henvender sig, er det ofte for at få hjælp til at håndtere mental belastning og stress. Problemerne er komplekse og består oftest af nedenstående faktorer:
- Høj arbejdsbelastning: Medarbejdere står over for en konstant strøm af opgaver med utilstrækkelige ressourcer.
- Mangel på støtte: Mange rapporterer om utilstrækkelig ledelsesstøtte og manglende muligheder for faglig sparring, hvilket øger følelsen af isolation og stress.
- Usikkerhed og uforudsigelighed: Bekymringer om arbejdsforhold og politiske beslutninger kan skabe en konstant følelse af angst.
- Dårlig balance mellem arbejde og privatliv: Lange skift og uregelmæssige arbejdstider gør det vanskeligt at opretholde en sund balance, hvilket belaster den mentale sundhed.
Hvis medarbejderes udfordringer i arbejdsmiljøet ikke tages alvorligt hurtigt, så betyde det højere sygefravær, fysisk overbelastning og mental nedslidning. Og det kan resultere i, at medarbejdere forlader gode jobs og gode kolleger, for at finde en arbejdsplads med et bedre arbejdsmiljø. Dette koster dyrt for arbejdspladsen og er et helt unødvendigt pres både for arbejdspladsen og for det enkelte medlem.
FOA Nordsjælland kan hjælpe
FOA Nordsjælland bidrager til forbedringer i arbejdsmiljøet gennem politisk påvirkning, støtte ved lokale konflikter og uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter (AMR). Vi holder os opdaterede med den nyeste viden og deler den med AMR og tillidsrepræsentanter (TR). Vi engagerer os aktivt med ledelser, HR-afdelinger og medlemmer, der har brug for hjælp og som netop har fokus på den fælles problemløsning.
Fordi det er så vigtigt, at sikre medlemmernes fortsatte fysiske- og psykiske arbejdsmiljø er der i FOA Nordsjælland ansat en arbejdsmiljøkonsulent, som kan understøtte alle disse vigtige opgaver.
Hjælpen indebærer ikke blot at tage parti for medarbejderne, men at bidrage til at genetablere gode relationer, balanceret arbejdsbelastning, klar kommunikation og tydelig retning på arbejdspladserne i tæt samarbejde med den lokale ledelse, TR, Amr og medarbejderne.
Metoder til forbedring af arbejdsmiljøet
Baseret på vores erfaringer er der metoder, der kan implementeres med det samme og gøre en betydelig forskel:
- Åben kommunikation: Skab en kultur, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at dele bekymringer og give feedback. Åbne kommunikationskanaler hjælper med at identificere problemer tidligt.
- Krystalklar ledelse: Lederen bør komme ud på gulvet og tale med medarbejderne om retningen for kerneopgaven, prioriteter ved sygdom og fagligt niveau.
- Tydelige, målrettede planer: Indsatser skal besluttes i TRIOEN eller på MED-møder. Det er vigtigt at have en relevant plan, kommunikere den til de involverede og følge op på det aftalte.
Men det allermest relevante at gøre i kampen for, at bevare det gode arbejdsmiljø er hvis alle deltager i dialogen.
Det er gennem samarbejde, vi kan skaber de gode løsninger sammen.