Hvor er motivationen for de, der arbejder med velfærd?

Læserbrev bragt i Fyens Stiftstidende

af Inge Grønbech, afdelingsformand FOA Odense

Det er udtryk for naivitet, når regeringen tror at skattereformen vil motivere folk til at arbejde flere timer i den offentlige sektor.
De af FOAs medlemmer, der arbejder på deltid, har valgt denne arbejdstid af 2 årsager - enten fordi det passer med deres familieliv, eller fordi de simpelthen ikke kan holde til flere timer. Det er faktorer, forligspartierne glemmer i deres iver efter at rose skatteforliget.

Den gevinst skattelettelsen vil give er så lille, at den i sig selv ikke er motivation for noget som helst. Man kommer ikke langt for mellem 75,- og 100,- kr. i måneden!

I ældreplejen er der stor mangel på arbejdskraft og der vil i fremtiden mangle flere. Årsagen til dette er det stigende behov for ældrepleje som følge af de ældres aldersgennemsnit, men også at de store fødselsårgange i befolkningen nu forlader arbejdsmarkedet. Man har vidst det i årevis, men har været for længe om at tiltrække ny arbejdskraft til området.

Hvis dette skal vendes er der behov for flere midler til ansættelse af personale inden for den offentlige sektor, så de kommunale og regionale arbejdsgivere kan skabe arbejdspladser der forener arbejdsliv og familieliv.

FOA har ved indgåelsen af trepartsaftalen i 2007 og ved overenskomstforhandlingerne i 2008, fokuseret på initiativer der:

  • Nedbringer sygefraværet
  • Gør det attraktivt at forblive på arbejdsmarkedet
  • Skaber muligheder for, at deltidsansatte kan vælge at arbejde flere timer

Vi mangler nu at regeringen tager medansvar for aftalen, og sørger for at der også er penge til gennemførelse af dette ude i kommunerne.

Den skattemæssige gevinst for arbejdskraften i velfærdsfagene, er forsvindende lille. Det er vanskeligt at forstå, at man ikke ønsker at arbejde for tiltag der fremtidssikrer velfærds- og serviceydelser.