Åbent brev til Inger Støjberg

Åbent brev til beskæftigelsesminister Inger Støjberg

Hvor utrygt må det være at gå på arbejde?

Kære beskæftigelsesminister Inger Støjberg 

Nu er det sket igen! En 33-årig nattevagt på et plejecenter i Risskov er blevet overfaldet med en kniv, mens hun var alene på arbejde. Den ansatte har snitsår på hals, arme, trykmærker på halsen og mærker i ansigtet efter slag. Overfaldsmanden forsøgte at true sig til udlevering af medicin. Det kunne have endt meget værre, men heldigvis havde den ansatte held til at få vristet sig fri. Men risikoen er der fortsat på mange arbejdspladser i hele landet. Det er nemlig blevet mere og mere almindeligt at kommuner i deres spareiver reducerer på personalebudgettet ved kun at have en nattevagt i stedet for 2.
I en medlemsundersøgelse FOA har lavet svarer 33 % af de medlemmer der overvejende har natarbejde, at de arbejder mere alene om natten nu end for et år side. Når dette sammenholdes med at 25 % af FOA’s medlemmer indenfor social- og sundhedsområdet har været udsat for vold på deres arbejdsplads indenfor det seneste år tegner der sig et meget bekymrende billede. 

Der mangler ikke dokumentation for, at det er fysisk og psykisk særdeles invaliderende og nedslidende at blive udsat for vold, overfald og trusler på sit arbejde. Der mangler heller ikke dokumentation for, at det at gå nat ud og nat ind alene, med angst for, hvad der kan ske, i sig selv er nedslidende. Og så sent som i dag har det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø publiceret en undersøgelse, som viser, at voldsrisikoen i arbejdet på danske arbejdspladser er steget markant i de sidste 5 år (NAKundersøgelsen).
FOA efterlyser derfor, at arbejdsmiljølovgivningen for alvor forholder sig til voldsrisikoen i arbejdet. Og vi vil derfor spørge dig, Inger Støjberg: ”hvor utrygt må det være at gå på arbejde?”. Vi får i stigende grad meldinger fra vores medlemmer om, at de føler sig utrygge og angste ved at gå i nattevagt alene. Og som den seneste hændelse viser er det med god grund. Vi får meldinger om voldsepisoder fra de borgere, som de ansatte plejer, behandler og drager omsorg for. Hertil kommer vold fra uindbudte gæster, som forsøger at true sig til værdier eller medicin.

Udover medarbejdernes sikkerhed er vi også bekymrende for hvad disse nedskæringer kan betyde for borgerne. Det værste scenarie er jo hvis borgernes sikkerhed trues af den lave bemanding om natten.
I Danmark er vi så heldige i det store hele at have en grundig og fornuftig arbejdsmiljølovgivning. Men det er på tide, at vi får kigget den efter i sømmene. Der er mange detailregler indenfor det fysiske arbejdsmiljø, mens det halter gevaldigt med det psykiske arbejdsmiljø. Kun et sted i lovgivningen er ordet vold eksempelvis nævnt – og det er i forhold til unges arbejde. Dette efterlader både Arbejdstilsynet, arbejdsgiver og arbejdspladserne i et tomrum. Hvad gælder egentligt, og hvornår ved arbejdsgiverne og arbejdspladserne, at de har levet op til kravene i lovgivningen?
Til sammenligning har lovgivningen utallige eksempler på detaljerede bekendtgørelser indenfor det fysiske arbejdsmiljø. Som ét eksempel kan nævnes: ”Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer i forbindelse med arbejdet ”. Her er arbejdsgiveren og arbejdspladsen langt bedre hjulpet.

Arbejdstilsynet har for nyligt udgivet AT-vejledning om” Voldsrisiko i forbindelse med arbejdets udførelse”. Men som mit indledende eksempel viser er det ikke nok med vejledning. Vejledninger kan man følge. Lovgivning skal man følge! Der er derfor brug for at vi i lovgivningen fastsætter tydelige regler om, hvad der skal til, for at arbejdsgiverne lever op til deres forpligtelser.

Og reglerne om alenearbejde skal have et eftersyn. FOA mener, vi skal have en bestemmelse som lyder, ”Ansatte må ikke udføre arbejde, der indebærer en særlig risiko for vold, alene.” Det er kort, præcist, til at forstå og en nødvendig forbedring af forebyggelsen af vold.   

Kære Inger: Der er brug for handling så vores medlemmer kan udføre deres arbejde uden frygt! Vil du medvirke til, at ansatte ikke bliver udsat for overfald, som det skete for nattevagten i Risskov, ved at stramme op på lovgivningen i forhold til den viden, vi har i dag om forebyggelse af voldsrisikoen i arbejdet?  

FOA indgår naturligvis gerne i et sådant arbejde.  

Venlig hilsen

Inger Bolwinkel- faglig sekretær
FOA – Fag og Arbejde.