Bonus eller pres; omsorg eller kontrol?

I anstrengelserne efter at nedbringe sygefraværet ude på arbejdspladserne oplever vi i FOA Odense, at der tages flere og mere restriktive metoder i brug.

Vi har for eksempel hørt om arbejdsgivere, der gerne vil have indført bonusordninger, hvor medarbejdere modtager en kontant eller symbolsk bonus, hvis de kan nøjes med få sygedage. Metoden har vist sig at befinde sig i en juridisk gråzone, hvor man risikerer at diskriminere kvinder, ældre medarbejdere, medarbejdere med kroniske lidelser og medarbejdere med handicaps.  Metoden kan tilsvarende friste de ansatte til, at se stort på hensynet til helbredet og gå på arbejde selvom man ikke er rask. Det ér et meget komplekst område, og det bør nøje overvejes, om det er en hensigtsmæssig måde at nedbringe sygefravær på!

En anden af disse metoder er 1,5,10-metoden, hvor lederen ringer til den sygemeldte allerede på første fraværsdag og igen på den 5. og den 10. dag.  Denne metode er indført i Odense Kommune. Formålet med ordningen er vel at vise interesse og omsorg, men risikoen for, at det ikke virker efter hensigten men derimod opfattes som kontrol og et pres for at tage på arbejde selv man er syg og vende tilbage efter sygdom inden man er rask er bekymrende. Forskningsresultater viser, at ansatte der konsekvent vælger at gå på arbejde i stedet for at blive i sengen under sygdom har en fordoblet risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet. Vi forestiller os tilsvarende at disse opkald kan virke stressende for nogle ansatte og ligefrem forlænge en sygdomsperiode frem for at afkorte den. Det er endelig fristende at stille spørgsmålet, om der er lavet beregninger der viser omkostninger til arbejdstiden for at lave disse opkald?

Offentligt ansatte er generelt mere syge end privat ansatte. Det er der en række konkrete årsager til. Når man arbejder med børn, ældre og syge mennesker er man udsat for en forøget smitterisiko og de ansatte skal naturligvis være meget bevidste om, at de selv kan udgøre en smitterisiko for andre, hvis de møder op på arbejde når de er syge.  Vi har igennem de seneste år oplevet massive nedskæringer og besparelser inden for den offentlige sektor. De ansatte mødes med et stigende arbejdspres og en øget arbejdsmængde og det er ikke overraskende, at det kan betyde flere syge.

I FOA Odense mener vi, at arbejdsgiverne skal tænke sig godt om før de ønsker indførelse af bonusordninger og vi mener at kommunerne skyder langt over målet ved at ringe til de ansatte allerede på første sygedag. Vi er naturligvis ikke uenige i, at vi skal forsøge at nedbringe sygefraværet, men vi vil meget gerne indtrængende appellere til større fokus på et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø og en ledelse der baserer sig på tillid og anerkendelse.