Genåben forliget på Ældreområdet!

Byrådet har med nuværende borgmester Anker Boye i spidsen besluttet, at spare næsten 100 millioner yderligere på ældreområdet i 2014. Det sker på trods af en stigning på hele 70 % af de +90 årige frem mod 2021. Det svarer også til at nedlægge næsten 400 stillinger, hvis vi regner i de social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, der til daglig yder pleje og omsorg til de svageste ældre. Besparelsen foreslås endda at stige til 145 millioner i 2016!

Det er ganske enkelt uanstændigt at lade endnu færre ansatte yde hjælp til endnu flere svage ældre og så lade som om det ikke vil få store konsekvenser.

På bare 3 år har Odense Kommune i forvejen nedlagt mere end 2.000 jobs og meget værre bliver det med de nye besparelser!

Med et så voldsomt stigende antal ældre er der brug for flere og ikke færre kompetente hænder i ældreplejen! En konsekvens som Assens og Nyborg kommune allerede har taget ved at tilføre henholdsvis 7,3 og 5 millioner kroner til området!

Det at flere ældre i en periode kan klare sig med ingen eller mindre hjælp via rehabilitering er kun godt. Men ikke alle borgergrupper kan rehabiliteres. Ifølge Ældresagen viser en undersøgelse fra Københavns Kommune at 40 % ikke lykkes med at blive selvhjulpne. Og desværre er det ikke sådan at rehabilitering betyder, at man er selvhjulpen resten af livet. Reelt er der jo tale om, at man udskyder alderssvækkelsen i en kortere eller længere periode.

Der er også planlagt en besparelse på mindre sygefravær på hele 7,7 mio. kr. Men nu er det ikke nødvendigvis sådan, at fordi man tvinger de ansatte til at løbe endnu stærkere eller arbejde alene om natten på byens plejecentre, så bliver de automatisk mere raske. Vi frygter faktisk det modsatte i FOA!

Den nyligt offentliggjorte trivselsundersøgelse viser da også med al tydelighed, at arbejdsmiljøet som følge af de allerede gennemførte besparelser aldrig har været dårligere!

Politik handler om at prioritere de penge, der nu engang er til rådighed i forhold til de borgere, som har mest behov og de anlægsinvesteringer, der er tvingende nødvendige. Vi er helt med på, at det er valgår og at politikerne derfor nu skal stå til ansvar overfor borgerne!

Men det ændrer ikke på, at en så voldsom besparelse kommer til at gå ud over de svageste ældre og et i forvejen stresset personale.

FOAs faggrupper skal ikke endnu engang være kommunens ”ansigt” overfor de ældre og deres pårørende, når forringelser skal forklares og forsvares!

Det her er altså en ommer!