Kort og Godt - sundhedsprojekt i Syddjurs
Hvordan får man mennesker, der normalt ikke går til lægen, til at interessere sig mere for deres helbred og møde op til et kommunalt sundhedstilbud, der kan forebygge en kronisk sygdom?
Med i alt 27 mio. kr. i ryggen fra satspuljemidlerne vil 11 kommuner, sammen med fagforeninger og pensionskasser, prøve at få en række borgere til at møde op til en individuel samtale om sundhed, så kroniske sygdomme kan forebygges.
Et af projekterne afvikles i Syddjurs Kommune, som har fået tre mio. kr. til opgaven.
Syddjurs Kommune har indgået samarbejde om projektet "Kort og godt - kort indsats langt liv" med 3F Djursland, FOA Randers, LO Djursland, Metal Østjylland, BUPL Østjylland og DGI Østjylland.
Målgruppen er borgere mellem 40 og 60 år, som er i risiko for at udvikle bl.a. KOL, diabetes, hjerte-karsygdomme eller muskel-skeletlidelser. Sygdommene kan begrænser borgerne og medlemmerne inden for både arbejde og privatliv, og sygdommene kan have alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for både den enkelte og dennes familie, men også for arbejdspladsen og samfundet generelt.
Det kan være i form af lange behandlingsforløb og sygefravær, kroniske smerter og begrænsninger eller tabt arbejdsevne og mistet tilknytning til arbejdsmarkedet.
FOA Randers har indgået partnerskab med Syddjurs Kommune for at bakke op om projektet.
"Vi håber, projektet kan være med til at hjælpe FOAs medlemmer i målgruppen, "siger afdelingsformand Lene Hartmann og fortsætter, "FOAs medlemmer er en udsat gruppe med stor risiko for nedslidning. Sygdommes fysiske symptomer er ikke blot begrænsende i sig selv, men kan også resultere i manglende trivsel og stress og vores medlemmer vil være særligt dårligt stillet, hvis de mister tilknytningen til arbejdsmarkedet."
På landsplan er FOA afdelinger involveret i 8 af de 11 projekter.