Faggruppelandsmøde i Social- og sundhedssektoren 2019

Social- og sundhedssektoren har afholdt sit årlige faggruppelandsmøde
I år var der afsat mere tid til at være sammen med egen faggruppe. Det giver god mulighed for erfaringsudveksling.

Hver faggruppe har sin egen dagsorden ud fra de aktuelle emner, der rører sig i gruppen. Det kan være meget forskelligt fra faggruppe til faggruppe.

I de lukkede faggrupper – altså de uddannelser, der ikke længere eksisterer, men er blevet en del af social- og sundhedshjælper og -assistentuddannelserne - kan det eksempelvis være en udfordring at få lov til at bruge de kompetencer, der er en del af den oprindelige uddannelse.

Det altid godt at høre, hvordan det går andre på deres arbejdspladser, samt evt. hvilke problematikker/dilemmaer de oplever.

Vi debatterede også de nyligt overståede overenskomstforhandlinger, samt deres betydning for de enkelte faggrupper.

Udover mødet i egne faggrupper, så var det muligt at deltage i oplæg om henholdsvis: Somatikken – Psykiatrien og Det nære Sundhedsvæsen, alt efter hvor man har sit tilhørsforhold.

I år var der indbudt tre forskellige foredragsholdere, med hver deres oplæg. Disse var fælles for alle faggrupperne.

Christian Ørsted havde et oplæg om ”livsfarlig ledelse”:

”Vores moderne ledelse er livsfarlig, da den bruger psykologiske kneb, der er udviklet til at få militærfolk til at præstere, men implementeret i en organisation får den os til at arbejde os ihjel. Den gør stress, fiasko og pres til vores eget ansvar og efterspørger robusthed, hvor vi reelt burde stille spørgsmålstegn ved ledelsens måde at lede på, og hvorvidt vi reelt har ressourcerne til at løse opgaverne frem for at bebrejde os selv.”

Psykologisk tryghed

Torben Wieses oplæg hed ”Bøj fisken, mens den er frisk”. Udtrykket stammer fra Tanzania og betyder ’at være til stede i nuet’: ”Når du er tilstede i nuet er du mere effektiv, du er mindre stresset og du har en større arbejdsglæde. Foredraget sætter fokus på at skabe en fælles oplevelse af, hvad der kræves for at overleve og ikke mindst vinde, i en tid med konstant stigende konkurrence.”

 

Den sidste var Tommy Krabbe, der fortalte om ”Den trælse organisation”: Er det næste nye sort at være anerkendende, motiverende, resultatskabende? Ikke ifølge Tommy Krabbe. Ifølge Tommy handler det om, at hvis man vil være med forrest i feltet, så må man af og til være ”træls”.

Alle tre oplægsholdere var meget interessante og underholdende at høre på. De havde hver deres eget budskab at bringe til os. Så er det op til den enkelte at tage det til sig, som giver mening i det daglige arbejde.

Alt i alt var det et par gode, lærerige og hyggelige dage i Kolding.

 

Sygehjælper Birgit Nielsen.