Under Linden
Den årlige studietur med UNDER LINDEN gik i år til Tønder
På vej til Tønder fik vi rundstykker og drukket den medbragte kaffe og der blev råbt numre op og der blev delt gevinster ud.
Kl. 10 skulle vi være ved Leos Plejecenter, hvor vi efter at have hilst på centerleder Anne Marie blev vist ind i spisestuen, som lige havde fået nye møbler af vennekredsen til ca 100.000 kr.
Her blev vi budt på det fineste kaffebord med flere forskellige slags brød, ost, pålæg og frugt, Anne Marie, Ghita Nørby (distriktsleder for det udekørende team) og Belinda (aktivitetsmedarbejder) fortalte mens vi spiste, samtidig var der beboere som også spiste, det var hyggeligt, vi følte os hjemme.
Anne Marie fortalte, at hun var overrasket, da vi kontaktede hende, for hvor havde vi hørt om plejehjemmet. Forklaringen er, at vores kollega Guldborg, som havde 40 års jubilæum dagen før, havde startet sin karriere indenfor plejen på netop Leos Plejecenter, og der var ting Guldborg kunne genkende, da vi fik en rundvisning.
Plejecenteret har 32 beboere, hvor der før i tiden var 50. Plejecenteret har egen økonomi, der er ingen sygeplejersker på centret. Der er flere teams og kører ikke sammen med hjemmeplejen. Der er også et kort tids center med plads til 10 beboere
Beboerne har det godt og det lægges der vægt på. Der er en facebook side, hvor der skrives, når der skal ske noget. De har en vennekreds, som støtter meget op om de ting, der skal laves og gøres.
Inden en beboer flytter ind, er der et hjemmebesøg og hjemmeplejen er med inde over plejen de første dage på centret.
Der er 9 plejecentre i Tønder Kommune, Leos Plejecenter fungerer som en slags virksomhedscenter, de har mange praktikanter og det er en stor succes.
De kører også NEXUS, så det fik vi en snak om og der blev trukket på smilebåndene.
Hjemmeplejen er delt i 5 distrikter, som er delt op i teams, eks. Demens, psykisk, alkohol, personalet har selv søgt, hvilke teams, de gerne vil kører i. Der bliver også brugt klippekort. Der er 65 ansatte, der er 20 dagruter, 5 aftenruter og om natten kører der 2 sygeplejersker og 4 hjælpere, medarbejderne er dygtige til at sige fra.
Der bliver set på det enkelte menneske og ud fra det, handles der.
Der ydes hjælp til rengøring hver 14. dag af en halv time, desuden tages der hensyn til svær pleje og total pleje, der findes også en rehabiliteringspakke til nye borgere på 12 uger i hjemmet, desuden er der en aftenpakke på 20 min.
Der bliver holdt 2 fester om året for personalet, hvor distriktet betaler og det kan kun lade sige gøre ved meget fleksibilitet fra personalet. Distrikt og center har besøgt Thyra Frank, da hun var på Lotte. De var der til fin middag, dans til kl. 3 om natten, hvorefter de overnattede.
Der er et lavt sygefravær og allerede i november kigges der på årshjulet og der afgives ønsker om næste års ferie. Deres vagtplan er en bibel i sig selv.
Belinda fra aktivitetscentret, fortalte at de griber alle de muligheder, der kan deltages i med borgerne; der tages i svømmehal, Tønder Festival, beboere kommer med i campingvogn. Der bliver lavet mange aktiviteter, både for dem, som kan komme med ud, men også for dem, som bliver på hjemmet.
Efter en fin fortælling, blev vi delt op og fik en rundvisning, bl.a. så vi haven, hvor der er lavet mange ting, af de mennesker, der har været i aktivering. Desuden fik vi at vide, at der ikke er noget der hedder pårørende, men familie. Hvert år er der en familiedag, hvor alle hjælper hinanden med at lave det, der trænger til en hånd og dagen sluttes med grillpølser.
Efter en dejlig oplevelse gik vi en tur i Tønder, inden vi kørte over grænsen for at handle og senere fik vi aftensmad.
Da vi satte kursen mod Randers blev der igen spillet banko og hyggesnakket og kl. 20 var vi atter i Randers. Endnu engang havde vi haft en god dag, hvor vi var sammen på en anden måde og allerede nu er vi gået i tænkeboks, for at se hvor vi skal hen til næste år og vi håber, at John vil køre os selvom, der blev spildt lidt kaffe og smidt nogle krummer.
Bestyrelsen UNDER LINDEN