Demensbyen Bryghuset - Studietur Under Linden
Den årlige studietur 2019 med arbejdspladsklubben Under Linden gik denne gang til Demensbyen Bryghuset i Svendborg
Onsdag den 8. maj mødtes vi på Lindevænget kl. 7.00, hvorefter turen gik til Svendborg
På vej til Svendborg fik vi rundstykker og drukket den medbragte kaffe, og der blev råbt numre op og delt gevinster ud.
Kl. 10 skulle vi være ved Bryghuset, Svendborg, som er Danmarks første Demensby, hvor vi, efter at have hilst på projektleder Anette og faglig leder Ditte, blev vist ind i et lokale, hvor vi blev budt på kaffe. Anette fortalte, at der er mange henvendelser på at komme og besøge Bryghuset, hun får mange opringninger også fra udlandet, vi var rundvisning nr. 245. Bryghuset blev til efter inspiration fra Holland; i 2014 besøgte medlemmer af Svendborg Kommune De Hoegwich og 2 år efter blev Bryghuset indviet. Dette er sket i kraft af villighed fra kommunen, 7,4 million til etablering og derudover er der søgt tilskud fra AP-Møller Fonden.
|
Motto: En lille by - hvor man viderefører det gode hverdagsliv, som man havde, før man blev syg.
|
På Bryghuset er der ikke mere personale end andre steder, men der er mange frivillige, mange kontanthjælpsmodtagere. Der er 125 lejemål og det er delt i 7 bofællesskaber. Desuden er der en gæstebolig, som bliver brugt til aflastning og en støttebolig for yngre med fysisk og psykisk nedsættelse, de boede der før det blev en demensby. Der er kun en indgang/udgang men ingen overvågning. Der er et godt samarbejde med ældresagen.
De butikker, der er i byen, bliver passet 30 frivillige, så det hele tiden er kendte ansigter, desuden er der et velværerum og et herreværelse, men det bliver ikke brugt, da de hellere vil være sammen med kvinderne og på forskellige værksteder.
Der er et kaninbur, men kaninerne vil ikke blive indenfor, desuden er der høns og det er en af de demente, som har helt styr på det, så meget at de kommer ind i hans lejlighed og sover i sengen. I 2019 skal der stå en ny park klar med ishus, bålplads, campingvogn og ikke mindst et toilet.
Alle har et navneskilt - personale som beboere.
2 gange om ugen er der cykeltur og alt er forberedt, så alle kommer af sted til tiden og der bliver cyklet rundt i ca. 1,5 time.
Når personalet er på kursus, er de altid af sted 2-3 stk. ad gangen, desuden er der kompetenceløft og samarbejde med forskere.
Der er venteliste, som er behovsbestemt.
Efter et fint oplæg fik vi en rundvisning både inde og ikke mindst ude. En fantastisk oplevelse at være på stedet.
Vi havde nogle timer i Svendborg. Vi kørte en fin tur rundt på Fyn, inden vi fik vores aftensmad.
Da vi satte kursen mod Randers, blev der igen spillet banko og hyggesnakket og kl. 20 var vi atter i Randers. Endnu engang havde vi haft en god dag, hvor vi er sammen på en anden måde og allerede nu er vi gået i tænkeboks, for at se hvor vi skal hen til næste år.
Bestyrelsen UNDER LINDEN