Anne Vad
Anne - medlem af FOA Randers

Stol på dig selv og din faglighed

Hvis det går galt, så skal der være fagligt kompetente personer til at hjælpe; en god læge, en god psykolog og en fagforening, der kender faget og området

Sådan siger Anne i dag 4 år efter hun blev sygemeldt fra sit arbejde som social- og sundhedsassistent.

Anne er 35 år og sygemeldingen kom efter, hun i sit arbejde havde været udsat for vold og trusler gentagne gange. Den fysiske og psykiske belastning fra plejen af udadreagerende, demente borgere var en ting. En anden var ledelsens manglende forståelse og manglende anerkendelse af medarbejdernes faglighed og kompetence, når de forsøgte at gøre opmærksom på de særlige udfordringer.

”Der blev sat spørgsmålstegn ved vores dokumentation og vores voldsanmeldelser. Til sidst satte jeg spørgsmålstegn ved mig selv. Jeg mistede føling med mig selv og mine egne grænser.”

Det var egen læge, der anmeldte arbejdsskadesagen, som i første omgang blev afvist. Ankestyrelsen hjemviste til fornyet behandling, og her blev arbejdsskaden anerkendt med et erhvervsevnetab på 65 %.

I dag er Anne tilkendt flexjob og skal begynde i nyt job efter sommerferien.

”Jeg er en anden person i dag. Min hverdag er ændret, og alt skal helst være planlagt og gennemtænkt på forhånd, men med en god strategi får jeg tingene til at fungere.

De sidste 4 år vil altid være en del af mig, og derfor synes jeg, det er vigtigt at give mine erfaringer videre, så andre ikke ender i samme situation som mig.

I vores fag er vi slemme til at glemme os selv i omsorgen for borgeren. Vi strækker os langt og somme tider alt for langt. Derfor er det vigtigt at stole på, at det man fornemmer, er rigtigt og få sagt fra.

Jeg fandt styrken til at komme videre med stor hjælp fra en god læge, en god psykolog og en fagforening, der kender faget og området, og som sørgede for, at mine arbejdsskade- og sygedagpengesager blev afgjort til min fordel.”

 

Fakta om sagen

Omgørelse af afgørelse i arbejdsskadesag gav ret til erstatning og genoptagelse af sygedagpengeretten

Anne fik udover erstatning for erhvervsevnetab i arbejdsskadesag også efterbetalt sygedagpenge for 9 måneder og yderligere forlænget sygedagpengeretten i 11 måneder.

Sagen illustrerer, at det kan have væsentlig betydning, at man i behandlingen af disse sager, har indsigt i sammenhængene mellem arbejdsskadesag og sociale ydelser.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring traf afgørelse i arbejdsskadesagen i foråret 2018, og afviste at Anne havde ret til erhvervsevnetabserstatning.

Afslaget betød samtidig, at hun mistede retten til sygedagpenge fra oktober 2018.

FOA Randers ankede afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og gjorde gældende, at der var ret til erstatning for tab af erhvervsevne.

Ankestyrelsen ændrede afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring på baggrund af vores anke i sagen, og vurderede, at Anne har et erhvervsevnetab på 65 %.

Det betød en engangsudbetaling på ca. 100.000 kr., og en løbende erstatning på 13.000 kr. om måneden.

 

Sammenhængen mellem arbejdsskadesag og sygedagpengesag

Da Arbejdsmarkedets Erhvervssikring havde truffet en ugyldig afgørelse om erhvervsevnetab, som også fik betydning for retten til sygedagpenge, bad vi også om genoptagelse af sygedagpengeretten, og gjorde gældende, at Anne fortsat havde ret til sygedagpenge.

Sygedagpengeretten blev genoptaget med tilbagevirkende kraft fra oktober 2018, og sygedagpengeretten blev yderligere forlænget frem til juni 2020, hvor Anne er tilkendt fleksjob.

For Anne har dette betydet en forskel i indtægt på ca. 200.000 kr. alene i sygedagpenge.

I FOA Randers er vi glade for sagens udfald først og fremmest på Annes vegne, men også fordi det bekræfter os i vigtigheden af at se på hele medlemmets arbejdsrelaterede situation, det vil i Annes tilfælde sige både hendes arbejdsskadesag og hendes sygedagpengesag.

Vi ser ikke på sagerne adskilt, men koordinerer vores sagsbehandling for at sikre de bedste mulige afgørelser og den bedst mulige økonomiske situation for medlemmerne.