Demonstration 12. maj

Demonstrationer mod statslig indgreb i den kommunale selvbestemmelse nåede torsdag til Sønderborg, der som eneste sønderjyske kommune tog del i landsdækkende protest

Hvor mange pædagoger og social- og sundhedshjælpere kan man få for 2,4 mia. kroner? Sikkert en hel del, men kommunerne påberåber sig retten til selv at bestemme normeringerne.

Derfor blev der torsdag kaldt til landsdækkende demonstrationer mod det såkaldte omprioriteringsbidrag, som får tungen til at slå knuder.

Staten inddrager en procent af kommunernes årlige servicetilskud, som bliver prioriteret på Christiansborg. Det er et greb i de kommunale kasser og et angreb på det kommunale selvstyre, som de færreste borgmestre bryder sig om uanset partifarve.

I Sønderborg er det 37 mio. kroner i år, 74 mio. kroner næste år og 120 mio. året efter.

Få styr på jeres egen økonomi i stedet for at hente dem hos kommunerne, sagde Sønderborg borgmester Erik Lauritzen (S), der nævnte panamanske skuffeselskaber og togfonden som eksempler på skiftende regeringers dårlige økonomiske dømmekraft.

Arrangør Karsten Wohlgemuth, Jacob Svarre Winther, BUPL Sydjylland og Gitte Mikkelsen, FOA, ser den upopulære omprioritering som synonym for nedskæringer, der skal få pædagoger samt social- og sundhedshjælpere til at løbe endnu hurtigere i en stærkt presset offentlig sektor. E
t halvt hundrede deltagere kom til demonstration på rådhustorvet i selskab af velvillige cafegæster.

Claus Hjorth fattes penge, og nu vil han have vore, sagde Erik Lauritzen, i ensom majestæt, da Venstres og Dansk Folkeparti havde takket nej til invitationen til at være med til demonstration.

Begge partier har stemt for omprioriteringsbidraget.