Overvejer du voksen-, efter- eller videreuddannelse?
Orientering om trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse den 29. oktober 2017.
FOA har tilsluttet sig aftalen, fordi den samlet set giver FOA's medlemmer bedre muligheder for at efter- og videreuddanne sig.
Baggrunden for forhandlingerne og aftalen er en katastrofal nedgang i den samlede voksen-, efter- og videreuddannelsesaktivitet, også på FOA's område, i de sidste år. Målet med aftalen er derfor at stimulere og øge efterspørgslen efter kompetenceudvikling.
Aftalen har mange enkelt elementer. Hovedelementerne i aftalen er, at
- de ufaglærte og faglærte får en højere lønkompensation, når de (efter-)uddanner sig. Det samme sker, når de følger kurser for ordblinde og læse-, stave-, regne, IT-svage. Godtgørelse og SVU bliver til disse uddannelser fremtidigt på 100 % af maksimalt dagpengeniveau mod 80 % i dag,
- kvaliteten forbedres og det faglige niveau i AMU hæves samtidig med, at fleksibilitet i indhold og kursusafvikling øges. Der indføres test og afprøvning på hovedparten af AMU,
- økonomien i AMU forbedres væsentligt, så det bedre kan betale sig for skolerne at udbyde kurser,
- der bliver friere adgang til at udbyde AMU-kurser i hele landet,
- de ufaglærte og faglærte får lettere adgang til videregående uddannelse blandt andet gennem tilskud til deltagerbetaling og styrket realkompetencevurdering. Det bliver muligt at udvikle flere korterevarende videregående VEU blandt andet også på FOA's område,
- arbejdsgiverne får nedsat deres årlige økonomiske bidrag til godtgørelsessystemet. I forbindelse med økonomiaftalen for 2019 drøftes, hvordan kommuners og regioners tilbageblevne andel af VEU-opsparingen skal anvendes,
- der bliver afsat midler til opsøgende arbejde og udviklet digital vejledning, målrettet voksne og virksomheder,
- VEU-centrene nedlægges, og RAR'ene får midler til at styrke samarbejdet og koordinationen mellem aktørerne inden for voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet, beskæftigelses-, erhvervsfremme- og innovationsområdet.
- de lokale efteruddannelsesudvalg sammenlægges med de lokale uddannelsesudvalg for erhvervsuddannelserne.
På social- og sundhedsområdet skal der udvikles særligt målrettede AMU-forløb, som kan give et fagligt løft dels til de ufaglærte på vej til at blive social- og sundhedshjælpere og dels til de erfarne social- og sundhedshjælpere med fast tilknytning til omradet med henblik på at blive social- og sundhedsassistenter. lnitiativerne skal afhjælpe den stigende mangel på kvalificeret personale.
Aftalen gælder for 2018 - 2021.
FOA's prioriteringer ved indgangen til og i løbet af forhandlingerne er i al væsentligt blevet dækket ind af aftalen, jf. orientering og status for trepartsforhandlingerne til HB i hhv. august og oktober 2017.
Udfordringer for FOA
Arbejdsmarkedets parter, og derved også FOA, har med aftalen forpligtet sig til at gøre en ekstra indsats for at motivere og stimulere flere voksne til at uddanne og efteruddanne sig. Arbejdsgiverne, herunder også kommunerne og regionerne, har også forpligtet sig til, at flere medarbejdere får mulighed for at uddanne sig, og ikke kun på social- og sundhedsområdet hvor behovet er meget åbenbart.
FOA centralt og lokalt skal derfor drøfte hvordan og hvad der skal gøres for, at det sker. Kommuner og regioner vil ligesom alle private virksomheder spare midler gennem et reduceret godtgørelsesbidrag. Det er vigtigt, at disse midler i videst muligt omfang også anvendes til kompetenceudvikling af ufaglærte og faglærte.
Forbundet vil på det kommende HB-møde fremlægge et mere detaljeret forslag til, hvordan FOA kan arbejde for, at flere ufaglærte og faglærte pa FOA's områder kan få uddannelse/efteruddannelse .