Valgkampen er i gang
Til november er der valg til kommuner og regioner. I Høje Taastrup har FOA Social- og Sundhedsafdelingens medlemmer allerede sparket valgkampen i gang.
Af: Anne Guldager
De var der alle sammen: Enhedslisten, Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Når FOA SOSUs medlemmer i Høje Taastrup inviterer til debat, så kommer man. Selv hvis man er borgmester og bestyrelsesmedlem i KL med kalenderen fuld.
Debatmødet, der i år fandt sted mandag den 21. august, er en tradition forud for byrådets budgetforhandlinger, men hvert fjerde år, når kommunalvalget står for døren, får debatten lige en tand ekstra.
Politikere er nemlig ekstra lydhøre, når de er på valg, og det benyttede de debatlystne FOA SOSU-medlemmer sig af, så man kunne blive helt i tvivl, om kommunens borgere overhovedet havde modtaget service og pleje den dag, eller om hele staben havde holdt fri for at lade op.
Havde nær fået hjertestop
Fællestillidsrepræsentant Brith Dorph Josephsen spillede ud med at fortælle, at hun nær havde fået hjertestop, da hun så, at budgetkataloget indeholdt et forslag til udlicitering af driften af fire plejecentre.
Borgmester Michael Ziegler (K) kunne dog berolige hende:
”Det er et katalog over muligheder. Jeg kan ikke forestille mig at det bliver en del af det endelige budget. Hvis vi skal udlicitere plejecentre, bliver det i forbindelse med nybyggeri. Du kan sove trygt”, lovede han og tilføjede så, at det var det sidste løfte, der blev givet den aften.
Brith Dorph Josephsen lod det dog ikke være ved det og spurgte også ind til panelets holdning til et forslag om en rammebesparelse på 6 millioner kroner.
”Sidst kostede rammebesparelser blandt andet 2 minutter ud af de 25 minutter inkl. køretid, der var til borgerne. Vi starter dagen med stress, og kommunen kan ikke leve op til sine egne kvalitetsstandarder”, redegjorde hun.
Flemming Andersen fra Venstre var glad for at blive oplyst om, hvad rammebesparelsen havde haft af konsekvenser:
”Jeg har ikke vidst, at den har kostet to minutter ude hos borgerne. Det er godt for os politikere at se konsekvenserne af vores beslutninger”, mente han.
Panelet rundt lød det, at rammebesparelser ikke er ønskelige. Alle ville helst forholde sig til konkrete besparelser, men der er kom ingen løfter om, at det ikke ville kunne ske igen.
Lyttede og skrev ned
Brith Dorph Josephsen kæmpede ikke alene. Rigtig mange både hjælpere og assistenter fik ordet og fortalte, hvordan en hverdag med pakker og minut-tyranni, fejlvisiteringer og manglende køretid går ud over både borgere og medarbejdere på plejecentre og i hjemmeplejen.
Politikerne lyttede og skrev ned og virkede indimellem også rystede. Eksempelvis da de fik at vide, at der er medarbejdere i hjemmeplejen, der er nødt til at køre i egen bil, da det simpelthen ikke kan lade sig gå at nå besøgene på listen, hvis det skal foregå på cykel.
Undervejs blev der også givet forsikringer til social- og sundhedshjælperne om, at der er brug for alle også i fremtiden, og faglig sekretær i FOA Social- og Sundhedsafdelingen Maria Kim Konstantinidou benyttede anledningen til at komme med et indspark:
”Der er behov for kompetenceudvikling til alle, men ikke for at alle bliver assistenter. Social- og Sundhedshjælpere skal selvfølgelig kompetenceudvikles, men de skal også anerkendes for det, de kan”.
To timer bølgede debatten, og Ole Hyldahl fra Enhedslisten opsummerede nok meget godt det udbytte, hele bordet gik hjem med:
”Jeg skal love for, at der har været meget at lytte til. Tak fordi I kom og var så aktive. Det kvalificerer det, vi går og gør”.