Skabte sit eget job
Plejehjemsassistent Jette Larsen måtte skifte spor efter en lang periode med sygdom. Hun valgte at fordybe sig i demensområdet og skabte sin egen stilling som demenskonsulent.
Af: Anne Guldager
Jette Larsen har prøvet lidt af hvert, inklusive ledelse, men det er arbejdet med demente borgere, der har givet hende mest.
Da hun blev ramt af cancer og ikke kunne klare det fysisk hårde arbejde i plejen på fuld tid, besluttede hun sig derfor til at efteruddanne sig inden for demensområdet.
Virtuel tur til Damhussøen
De nye kompetencer har gjort, at Jette Larsen i dag er ansat som demenskoordinator på Broparken.
Stillingen fandtes ikke tidligere, og Jette Larsen har selv været med til at præge indholdet. Blandt andet har hun været dybt involveret i et projekt, hvor virtual reality (VR)-briller giver oplevelsen af at være et andet sted og får demente beboere til at falde til ro.
Eksempelvis kan de demente beboere komme en virtuel tur til Damhussøen, som de som rødovreborgere næsten ikke kan udgå at have et forhold til.
Jette Larsens viden om VR-brillerne og andre velfærdsteknologiske hjælpemidler i arbejdet med demente har bragt hende ind på SOSU-skolen, hvor hun med jævne mellemrum underviser på et kursus, målrettet SOSU-personale med lyst til at fordybe sig i demensområdet.
”Der er sket utrolig meget på demensområdet, siden jeg selv blev uddannet i 1985. Dengang handlede det om, at man for alt i verden skulle bryde det, man kaldte demensspiralen. Det var jo lige før, vi skulle vække de ældre, når de sov, for at holde dem i gang, så de ikke sank dybere ned i demensen”, fortæller hun.
Uddannet plejehjemsassistent
Jette Larsen er uddannet plejehjemsassistent. Uddannelsen var en forløber for social- og sundhedsassistentuddannelsen og eksisterer ikke mere, men hun er overbevist om, at netop baggrunden som plejehjemsassistent har givet hende et særligt afsæt i arbejdet med demente.
”Det var en uddannelse med lige meget sygepleje og pædagogik, og den pædagogiske tilgang giver en god ballast, når man skal skabe kontakt til demente borgere”, siger Jette Larsen, men tilføjer, at personlige kompetencer vejer mindst lige så tungt.
”Jeg har mange kolleger, der ikke er ret gode til dansk, men som alligevel kommunikerer fantastisk godt med de demente beboere. Det er dybt imponerende at man kan få den kontakt uden at kunne forstå hinanden”.
En anden slags ro
Under corona-nedlukningen har brillerne med de virtuelle oplevelser måttet blive i skabet for at undgå at bære smitte rundt, men til gengæld har den anderledes hverdag givet de demente beboere ro på en anden måde, mener Jette Larsen.
”De er i hvert fald ikke blevet mere urolige. Jeg tror, det skyldes alt det, der ikke er sket. De har ikke skullet til frisør eller i aktivitetscenteret, personalet har ikke været optaget af møder, og sygefraværet har aldrig før været så lavt. Det har givet mere tid og ro til bare at være i dagligdagen”.