Den officielle del af Feristahs dimmissionsfest foregik ved pc’en på hendes værelse, men bagefter stod familien klar til at fejre hende.
Foto: Charlotte de la Fuente

Færdiguddannet forsøgskanin

Som en af de første nogen sinde er Feristah Bilgin blevet færdig med uddannelsen EUX Velfærd, der kombinerer en gymnasial uddannelse med en uddannelse som social- og sundhedsassistent.

”Det her er lige noget for dig”.

Det var en kvik studievejleder, Feristah Bilgin sad overfor, da hun skulle vælge sin vej efter 10. klasse.

Feristah drømte om at blive student og vidste, at hun efterfølgende ville have en uddannelse, hvor hun kunne komme til at arbejde med mennesker.

Hvorfor ikke gøre begge dele på én gang?, foreslog studievejlederen.

Som sagt så gjort. Den 5. marts blev Feristah Bilgin færdig med uddannelsen EUX Velfærd, hvor hun har kombineret en gymnasial uddannelse med uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

Hun er dermed blandt de første nogensinde, der er blevet student og social- og sundhedsassistent på samme tid.

Har været forsøgskaniner

Det har været spændende, men også udfordrende at være blandt de allerførste elever på uddannelsen, fortæller Feristah Bilgin.

”Vi har jo været en slags forsøgskaniner, og det er ikke alt, der har fungeret lige godt fra starten. Vi har haft mange skiftende undervisere, der ikke altid har været lige gode til at koordinere med hinanden”.

Den manglende koordinering har blandt andet betydet, at lektierne til gymnasiefag indimellem er ramlet sammen med lektier til SUSU-uddannelsen, hvilket har givet både frustrationer og ekstra sved på panden.

”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke har været hårdt. Der har været virkelig mange lektier”, siger Feristah Bilgin, der dog ikke ville tøve med at anbefale EUX-uddannelsen til andre.

”Jeg vil anbefale den til enhver, der brænder for feltet og kan lide at bruge hovedet. Kombinationen af en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse åbner en masse døre og andre karriereveje”.

Vil gerne være farmakonom

Feristah Bilgins egne karriereplaner går i retning af en farmakonom-uddannelse, men indtil videre vil hun nyde at have forladt skolebænken og for alvor tage fat som social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Høje-Taastrup Kommune.

At afslutningen på uddannelsen ikke bliver helt så festlig, som hun havde drømt om, tager hun med et skuldertræk.

”Festlighederne er jo nødt til at være coronavenlige. Vi ville gerne have kørt i vogn rundt til vores familier i stedet for at fejre det online, men sådan er det jo”, siger Feristha.

 

 


 

 

EUX Velfærd er en erhvervsuddannelse, hvor eleven samtidig har gymnasiale fag. Praktikperioderne er de samme som på den almindelige social- og sundhedsassistentuddannelse. I alt tager uddannelsen 4 år og 7 mdr. Det er halvandet år længere end en almindelig studentereksamen og et år længere end en uddannelse til social- og sundhedsassistent, men kortere end hvis man skulle have taget begge dele i forlængelse af hinanden.

 


FOA SOSU: EUX Velfærd udvider feltet af ansøgere

Faglig sekretær i FOA SOSU, Janine Almy, hilser de nye EUX-uddannede social- og sundhedsassistenter velkommen i faget.

”Det er godt gået, at eleverne har holdt ud trods startvanskelighederne på uddannelsen”, mener hun.

”Man har aldrig kunnet tage en SOSU-uddannelse uden at skulle bruge hovedet. Men det er ikke alle, der er klar over det, og mange vælger pr. automatik det almene gymnasium, selvom de i virkeligheden har mere lyst til at komme ud og arbejde med mennesker”.

”Jeg synes, at uddannelsen er et rigtig godt tilbud til dem, der vakler mellem en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse. Nu får de det bedste fra begge verdner på kortere tid, end hvis de skulle have taget begge uddannelser hver for sig”, siger Janine Almy.

”Der er en katastrofal mangel på arbejdskraft på vores område. Jeg håber og tror, at muligheden for EUX-uddannelsen udvider feltet af ansøgere”.

At en del af eleverne på EUX Velfærd vil søge videre og blive for eksempel sygeplejersker, fysioterapeuter eller farmakonomer, ser Janine Almy ikke som et problem.

”De vil altid have SOSU-uddannelsen med i bagagen. Hvor de end kommer hen kan de være med til at udbrede kendskabet til arbejdet på social- og sundhedsområdet og faggruppernes kompetencer”.